Sokkal előkelőbb helyre sorolhatja a Facebook algoritmusa az élő videókat, mint a többi tartalmat.

Előbb az oldalak kapták meg a Facebook Live funkciót, vagyis azt, hogy élő streamet készíthessenek az adminok, hírességek, stb., majd az „átlagfelhasználókra” is kiterjesztették tavaly ezt a lehetőséget, igaz, csak iOS-en. A múlt héten azonban érkezett a hír, hogy hamarosan Androidon is debütál az újdonság, remélhetőleg a magyar felhasználóknak sem kell már sokkal többet várniuk rá.

De milyen változás is jöhet?

Amikor a Facebookra közvetlenül fel lehetett tölteni videókat, akkor a közösségi oldal úgy változtatott az algoritmusán, hogy ezek a tartalmak sokkal nagyobb valószínűséggel kerülhessenek bele a hírfolyamunkba, mint bármi más. Ez tulajdonképpen teljesen érthető is, hiszen az az érdeke az oldalnak, hogy a saját fejlesztésüket használják az emberek, minél jobb számokat mutathassanak, hogy a cégek, hírességek, oldalak új marketingeszközként is használhassák ezt, költsenek rá, és a fejlesztés végül bevételt generáljon.

facebook-live-stream

A Facebook legutóbbi blogbejegyzéséből úgy tűnik, hogy hasonló lesz a helyzet a streaming szolgáltatással is. Vagyis egy kicsit módosítanak majd az algoritmuson annak érdekében, hogy az élő közvetítések minél több felhasználóhoz eljuthassanak, így generálva még nagyobb nézettséget azoknak.

Márkaként, vállalkozásként – ha még nem tettük meg – érdemes minél hamarabb elkezdeni ötletelni azon, hogy milyen streaminget is lenne érdemes csinálni, ami persze releváns is a felhasználóknak. Valószínűleg az újdonság varázsa miatt most még kiemelkedően jó elérést, valamint nézettséget lehet produkálni. Persze itt is igaz az, hogy csak azért, mert van rá lehetőség, még ne csináljuk, hiszen egy amatőr, átgondolatlan koncepció és megvalósítás ahelyett, hogy használna, még ártalmas is lehet.