Sokunk ismer olyat, akinek már visszaéltek az adataival, többeknek jutorr már eszébe, a többség hajtott végre változást a biztonsági beállításokban az elmúlt egy évben, a legjobban pedig jelszavainkat féltjük. Felmérés készült arról, mennyire érezzük biztonságban adatainkat a közösségi médiában. A Café PR a Groupama Biztosítóval készített egy közös felmérést arról, hogy a magyar felhasználók mennyire érzik magukat és adataikat biztonságban a közösségi média oldalakon.

A kutatást 1000 fő bevonásával készítették el. A válaszadók 18-45 év közötti magyar lakosságból kerültek ki. De nézzük a legfőbb eredményeket!

Nem bízunk a közösségi mediában

A válaszadók fele inkább nem, 31%-a pedig kifejezetten nem érzi biztonságban személyes adatait a social media platformokon – vagyis az emberek 81%-ról elmondhatjuk, hogy nem bízik a közösségi médiában. Ezt jól mutatja az is, hogy a válaszadók csupán egy százaléka gondolja azt, hogy adatai biztonságban vannak.

Sokaknak éltek már vissza adataival

Van okunk ezt gondolni. Az ember 27%-nak volt már ismerőse, akinek visszaéltek adatival, 16%-al egyszer fordut elő, 6%-al pedig többször is. Vagyis az ember 49%-a saját bőrén vagy közvetlen környezetében találkozott már a jelenséggel. Az emberek 23%-a médián keresztül értesült hasonló ügyről, másik 23%-val viszont még nem fordult elő, nem tud róla vagy nem is hallott hasonlóról.

Ismerjük a lehetőségeket és élünk is velük

Ám emiatt úgy tűnik felkészültek is vagyunk, hiszen az emberek 19%-a teljes mértékben ismeri a biztonsági beállításokat, 60%-a pedig nagyjából – ami valljuk be, jobb mint a semmi. 17% nem igazán van tisztában ezekkel a lehetőségekkel, 2% pedig egyáltalán nem. Napjainkban pedig a 2% is sok.

Ezekkel a lehetőségekkel pedig szerencsére élünk is! A válaszadók 68%-a az elmúlt 12 hónapban hajtott végre valamilyen adatvédelmi vagy biztonsági beállítást, 14%-a pedig gondolkodik rajta. 11% elveti ezt a lehetőséget, 6% pedig nem tudta a választ, mely jól jelzi, mennyire nincsenek tisztában lehetőségeikkel vagy tevékenységeikkel.

Van, aki törli magát

Vannak, akik a legrdrasztikusabb megoldáshoz fordulnak, ha adataik védelméről van szó a közösségi média platformokon. 43% gondolkodott már azon, hogy törli profilját adott platformon, ám minden bizonnyal nem teszi meg, 12%-a viszont úgy gondolja, hogy minden bizonnyal meg fogja tenni a lépést, 16% pedig már meg is tette. Az emberek negyedének viszont még nem jutott eszébe az ötlet.

De mit féltünk a legjobban?

Leginkább (37%) az ügyintézéshez szükséges jelszavainkat féltjük, melyekkel például banki átutalásokat tudunk intézni, ezt követik csupán 19%-al személyes adataink, melyet így a jelek szerint az emberek 19%-a nem tart elég fontosnak. A válaszadók 14%-a üzeneteit, 13%-a pedig jelszavait védte, utóbbinál valószínűleg bele sem gondolva, hogy néhány jelszavával már minden hozzá tartozó adat rossz kezekbe kerülhet.

Fotóinkat és videóinkat nem igazán féltjük (7%), holott minden bizonnyal sokaknál vannak kellemetlenséget okozó felvételek is. Nem igazán érdekel minket az sem, ha ismerőseink adatai szivárognak ki rajtunk keresztel – ezt az opciót csupán az emberek 3%-a választotta.