Ha egy márka vagy egy influenszer azt mondja, hogy élőzni fog, akkor ma még valószínűleg kérdés-válaszokra gondolnak a legtöbben, vagy hogy egy vendéggel beszélget. Kínában az élőzés nagyon gyakran már egyértelműen az élő vásárlási műsorokat jelenti. Olyannyira népszerű műfaj, hogy az előrejelzések szerint idén 60 milliárd dolláros iparággá növi ki magát, nem véletlen, hogy a közösségi oldalak is ebbe az irányba mozdulnak. 

2019 -ben Kínában az online vásárlók 37 százaléka vásárolt ilyen közvetítés alatt, pedig akkor még nem volt világjárvány. A becslések szerint 2020-ban 560 millióan vettek terméket élőzések során. A Taobao 2020 -as éves Single’s Day Global Shopping Festivalon, ami a tulajdonképpen a kínai Black Friday, az élő közvetítések 6 milliárd dollár árbevételt értek el – ez közel kétszeresére az egy évvel korábbi eredménynek. Nem csoda, hogy az amerikai nagyvállalatok is ebbe az irányba nyitnak. Tavaly a TikTok és a Walmart tartott egy ilyen vásárlási eseményt, ahol influenszerek mutattak be termékeket, csevegtek a nézőkkel, és azonnal ott helyben, a platform elhagyása nélkül, kedvezményesen meg is vehették a terméket. Hasonlót indított az Amazon, az Instagram, és a Facebook is. 

Az ilyen műsorok alatt a márkák elmesélhetik a történetüket, a termék sztoriját, és közelebb kerülhetnek a vevőkhöz, akik amellett, hogy kedvezményeket kapnak, cseveghetnek a kedvenceikkel, de az is előfordul, hogy például egy mobilgyártó vezetője ült be, és lehetett kérdezni a telefonról, vagy elmondani, hogy ki mit szeretett vagy utált a márka korábbi termékében.  A shoptainment műfaja nem új, a nagyszüleink a teleshopon nézték a tévén keresztül, mennyivel jobb az ott bemutatott felmosófej vagy szeletelő, mint amit a boltban lehet kapni, most nagyjából ugyanez zajlik a közösségi oldalakon. A módszer is ugyanaz, és ugyanúgy tesznek függővé, vagyis közvetlennek hat, kedvezményeket lehet szerezni, de csak limitált ideig, és előidézik azt az izgalmat, hogy ha nem rendeli meg a terméket vagy nem néz meg egy élőt, lehetséges, hogy valami hatalmas dologról marad le. Most viszont sokkal mélyebb kapcsolatot lehet kialakítani, a kommunikáció kétirányú, így lehet válaszolni a kérdésekre, és egy olyan gyakorlatot lehet követni, ami már évezredek óta bevált a kereskedelemben: közvetlen kapcsolatot lehet ápolni a vevőkkel. 

A közösségi oldalak egyértelműen ebbe az irányba haladnak, és úgy tűnik nem csak a keleti kultúrában sikeres ez a formátum, vagyis minél előbb képes adaptálni ezt egy márka, annál gyorsabban tud beszállni az egészbe, mikor itthon is megjelenik ez a lehetőség. 

Forrás: Techcrunch