A MasterCard öt online vásárlói személyiséget azonosított, amelyek szembeszállnak a hagyományos demográfiai határokkal, és egyúttal friss látásmódot adnak az online kereskedőknek az online marketing, a perszonalizáció és a vásárlási viselkedés területén – írja a Practical Ecommerce.

A „The Mastercard Digital Sharing and Trust Project”, mely PDF formátumban letölthető,128 részletes és kvalitatív interjú alapján készült el.

100813-mastercard

1. Nyílt megosztók

Az online vásárlók nagyjából 21 százaléka „nyílt megosztó” („Open Sharer”) a MasterCard szerint. Ők „progresszívek a mobil és közösségi attribútumaikat illetően, mindkettőben nyílt viselkedést mutatva”.

Ezek az ügyfelek erősen hisznek abban, hogy az online vásárlás pénzt és időt spórol meg nekik, és általában hajlandóak személyes információkat megosztani – beleértve a geolokációs adatokat is – a speciális ajánlatokért cserébe.

A MasterCard felméréseire építve a nyílt megosztók esetében a mobil marketing, a speciális kedvezmények vagy az email marketing lehet hatásos.

2. Egyszerűen befektetők

Az egyszerűen befektetők („Simply Interactors”) szintén nagyjából 21 százalékát teszik ki az online vásárlóknak. Ők azok, akik nagy közösségi média felhasználók. Körülbelül 70 százalékuk nézi meg a termékértékeléseket online vásárlás előtt, és bár 80 százalékuk végez a termékekkel kapcsolatban kutatást, 63 százalékuk inkább a boltban vásárolna.

Az egyszerűen befektetők talán jó jelöltek lehetnek a tartalommarketing és a konzisztens, ismételt Facebook, Twitter, Instagram és az ezekhez hasonló interakciók keretein belül.

3. Kizárólagos vásárlók

„A kizárólagos vásárlókat („Solely Shoppers”) az jellemzi, hogy a vásárlási szükségleteik kapcsán az internetre támaszkodnak” – írta le a vevők ezen kategóriáját a MasterCard, amely szintén nagyjából 21 százalékát adja a potenciális online ügyfeleknek.

Körülbelül 90 százalékuk végez online kutatást a termékekről a vásárlás előtt és a csoport fele az üzletben is megnézi azokat, de az árakat már egy internet hozzáféréssel rendelkező mobil eszközről hasonlítják össze.

Érdekes, hogy ez a csoport általában nincs tudatában annak, hogy a kereskedők miként használják fel a személyes adataikat például a személyre szóló üzenetekben. Ezért a perszonalizáció, beleértve az árak felhasználókra szabását, valamint a kampányok retargetálását, hatékony lehet az esetükben.

4. Passzív felhasználók

Nagyjából az online vásárlók 20 százaléka tartozik a passzív felhasználók („Passive Users”) közé. Ők talán nincsenek róla meggyőződve, hogy az internet és az online vásárlás értékes számukra és más vevőkkel ellentétben, hajlamosak kevésbé használni a közösségi médiát és a mobil alkalmazásokat.

Ezek a vevők feltehetőleg nem értik, hogy a személyes információik sokat érnek a kereskedőknek. Ez az ügyfél szegmens érdekes célközönség lehet a hagyomány marketing számára, ide értve az újsághirdetéseket, amelyek arra biztathatják a vásárlókat, hogy látogassák meg az online üzletet.

5. Proaktív védelmezők

Körülbelül 17 százaléka az online vásárlóknak aktívan őrködik személyes adatai felett a MasterCard szerint. Afféle szabály, hogy a „proaktív védelmezők csak akkor osztanak meg adatokat a kereskedőkkel, ha pontosan tudják, az hogyan lesz felhasználva”. Ráadásul ezek a vevők valószínűleg nem lesznek érdekeltek a hírlevélre való feliratkozásban, klubokhoz vagy tagsághoz való csatlakozásban, vagy valami másban, amely során speciális ajánlatokért cserébe adják meg személyes információikat.

Esetükben használhat, ha az online vásárlás folyamatát kényelmessé és gyorssá teszik. A kereskedőknek pedig idővel kapcsolatot kell kiépítenie ezzel a csoporttal.