A brit versenyfelügyeleti hatóság kedden elrendelte a Facebook tulajdonosának, a Metának a Giphy animációs képplatform eladását, miután a bíróság fenntartotta álláspontját, miszerint az akvizíció károsíthatja riválisait, és eltávolíthat egy potenciális versenytársat a piacról.

A Meta közölte, hogy elfogadja a Verseny- és Piacfelügyeleti Hatóság (CMA) utasítását a 2020-as megállapodás feloldására.

Mark Zuckerberg Facebook GIF by GIPHY News - Find & Share on GIPHY

„Csalódottak vagyunk a CMA döntése miatt, de elfogadjuk a mai ítéletet, mint a végső szót az ügyben” – nyilatkozta a Meta szóvivője. „Szorosan együttműködünk a CMA-val a Giphy eladásában.”

Ez az ítélet volt az első alkalom, hogy a szabályozó hatóság egy amerikai technológiai óriáscéget egy már felvásárolt vállalat eladására kényszerített, de a szabályozók világszerte egyre proaktívabbak a nagyvállalatok terjeszkedésének megfékezésében.

A brit szabályozó hatóság 2021 novemberében blokkolta a 400 millió dolláros Giphy-ügyletet, mivel a Meta megtagadhatta vagy korlátozhatta a versenytársak, például a Snapchat és a Twitter hozzáférését a Giphy GIF-jeihez.

Forrás: Reuters