A Facebook tulajdonosa, a Meta Platforms és a Snap közösségimédia-cég december 1-ig kapott határidőt az EU-tól, hogy további tájékoztatást adjanak arról, hogyan védik meg a gyermekeket az illegális és káros tartalmaktól – közölte pénteken az Európai Bizottság.

Az információkérés a cégek által a kiskorúak védelmének javítása érdekében hozott intézkedésekről egy nappal azután jött, hogy az Európai Unió hasonló üzenetet küldött az Alphabet YouTube-jának és a TikToknak.

A Bizottság a múlt hónapban utasításokat küldött olyan vállalatoknak, mint a Meta, X és TikTok, hogy részletezze a terrorizmussal, az erőszakos tartalommal és a gyűlöletbeszéddel kapcsolatos tartalmak platformjaikon való terjedésének megakadályozása érdekében hozott intézkedéseket.

A Bizottság vizsgálatot indíthat a vállalatok ellen, ha nem elégedett válaszukkal.

A közelmúltban hatályba lépett új, a Digital Services Act (Digitális szolgáltatásokról szóló törvény) néven ismert online tartalomszabályok értelmében a nagy online platformoknak többet kell tenniük az illegális és káros tartalmak eltávolítása érdekében, vagy akár globális forgalmuk 6%-át is kiszabhatják.

Forrás: Reuters