Van egy új módszer, amelynek segítségével a hirdetők „lenyomozhatnak” az interneten és magad is meglepődhetsz azon, honnan származnak az ehhez szükséges adatok: a telefonod gyorsulásmérőjéből. Az SFGate szerint Hristo Bojinov biztonsági kutató fedezte fel az új lehetőséget, amellyel megkülönböztethetőek az egyes eszközök azon információk alapján, amelyeket a gyorsulásmérő biztosít a weboldalaknak. Mivel a gyorsulásmérők tökéletlenül működnek, egyedi eredményt jelenítenek meg, ha tétlenek – ez elegendő ahhoz, mondja Bojinov, hogy az eszköz lekövethető legyen a weben – írja a The Verge.

chromehappycash_large_verge_medium_landscape

A weboldalnak csak egy apró kódra van szüksége ahhoz, hogy megkezdhesse az eszköz követését ilyen módon, számol be az SFGate. Bár Bojinov nem tudja biztosra mondani, bárki csinálja-e már ezt, de azt mondja, meg lenne lepve, ha nem akadna egy hirdető, aki máris élne a lehetőséggel. Hogy megnézd, mennyire hatékony a módszer, megnézheted a saját mobil eszközöd gyorsulásmérőjének lábnyomát a Stanford által létrehozott egyik honlapon, ahol egyébként Bojinov PhD státuszban foglalkozik az informatika tudományával.

Bojinov kutatása néhány hónapon belül publikálásra kerül az SFGate értesülései szerint. És bár egy meglepő és hátborzongató módszert ír le az eszközök követésére, messze van attól, hogy az egyetlen eszköz legyen, amelyet a hirdetők a felhasználók „lenyomozására” használhatnak: meg tudják különböztetni az embereket pusztán azon információk alapján is, amelyeket az általuk használt böngésző nyújt át, például a szerint, milyen betűtípusokhoz van hozzáférésük és milyen operációs rendszert használnak. Ez azt jelenti, hogy a gyorsulásmérővel történő lekövetésre talán nincs is szükség, de miután a hirdetők mindig még jobb módszereket keresnek a témában, könnyen elképzelhető, hogy nem zárják ki az opciót.