Az egészség monitorozására alkalmas hardver összekötése az okostelefonokkal nem bonyolult. A telefon elvégzi a folyamat nagy részét, felkínálja az energiát és a képernyőt, így olcsóbbá és ami még fontosabb, kisebbé teszi a hardvert. Ugyanakkor még mindig kell hozzá valahonnan az energia. Az „iOximeter” nevű pulzoximéter megoldotta a problémát: a fejhallgató csatlakozójából szerzi be az energiát. Egy speciális pulzus szenzor használatával (amelyre már birtokolják is a szellemi tulajdonjogokat), az iOximeter 8mA alatti energiaszintet követel meg, amivel felszabadítja az okostelefon töltő egységét – írja az Engadget.com.

A szenzor pontosan méri a pulzusszámot, ha nyugalomban vagy, és még annál is pontosabb, ha valaki felbosszantott – ráadásul közben a vér oxidációt is méri. A jövőbeni fejlesztések a légzésszám és a szívverés monitorozására is fókuszálnak.

dsc02651

„Mivel további funkciókat adhatunk hozzá az okostelefon alkalmazáson keresztül, ellentétben néhány kapcsolattal, ez idővel csak még jobbá fog válni.” – mondta Yale Zhang az iOximeter csapatából. Érdekes, hogy már többen érdeklődtek a termékük iránt, méghozzá leginkább jóga és meditációs csoportok. Ezeknek az embereknek fontos azt monitoroznia, mennyire nyugodtak (méghozzá pontosan!) a mantráik közben. A kütyünek még nincs ára, de a csapat azt ígéri, megfizethető lesz.