Egy többmilliós csoportot tiltott le a legnagyobb közösségi oldal, ahol a thai uralkodócsaládról folyt diskurzus, és nem mindig elismerően nyilatkoztak róluk. Egyre nagyobb az országban az elégedetlenség, és ennek hangot is adnak az emberek, kezdve azzal, hogy szerintük meg kellene reformálni a monarchia intézményét. 

A Royalist Marketplace nevű, milliós csoport hétfő este óta az országból nem, csak külföldről érhető el. A csoport vezetője, Pavin Chachavalpongpun szerint ez a hely jelentette, hogy nyíltan és őszintén beszéljenek az emberek a thai belpolitikáról. A Japánban élő Chachavalpongpun a tiltás után létrehozott egy újabb csoportot, aminek nagyon gyorsan 400 ezer követője lett, de nem tudni, hogy meddig működhet. 

A Facebook megerősítette, hogy a csoportban senki nem szegte meg a szabályokat, hanem a thai kormány kezdeményezte a bezárást, arra hivatkozva, hogy az ország törvényei szerint tilos kritizálni az uralkodót. Azt ők is elismerték, hogy a kérés sértheti az emberek szólásszabadsághoz fűződő jogát, és arról is beszéltek, hogy a helyzet számukra is nagy jogi fejtörést okozott, de mindenhol tiszteletben tartják az ország törvényeit, még ha nem is értenek vele egyet. 

A jogvédő szervezetek szerint a törvény, amire hivatkoznak jogsértő, és nem a politikai nézeteikről beszélgető emberek azok, akik törvénytelenül cselekszenek, hanem azok, akik a szólásszabadság ellen vannak. 

Forrás: BBC