Az Adweek egy átfogó cikkben gyűjtötte össze a Z generáció kedvenceit. De kicsoda a Z generáció? Milyen platformokon vannak jelen? Ki gyárt nekik tartalmat? Mik a kedvenc márkáik? És melyik influencerekre hallgatnak? Ezt mind megtudhatod a cikkből.

Kik ők?

A Z generáció tagjai a 1990 második felében vagy a 2000-es évek elején születtek, több mint kétmilliárdban vannak, és az IBM, illetve a National Retail Federation kutatása szerint nagyjából világszerte 44 milliárd dollár pénzforgalom kötődik hozzájuk.

Tagjai – az előző generációkkal ellentétben – már teljesen egészében a digitális világban nőttek fel, ezáltal pedig teljesen függői a technológiák és online jelenlétüknek. Habár saját megjelenésük a közösségi platformokon kiemelkedően fontos, a Z generáció büszkén vállalja társadalmi tudatosságát, a genderről és kisebbségekről alkotott definícióit és hogy törekednek arra, hogy társaikkal valóban mély kapcsolatot alakítsanak ki.

A platformok

Snapchat

Habár a Facebook az Instagram Stories-zal már egy kicsit legyőzte, a Snapchat ettől függetlenül máig az egyik legjelentősebb platform, mely ikonikus social media funkciókat alkotott meg magától az önmegsemmisítő üzenetektől kezdve a Stories-on át egészen a lencsékkel ellátott szelfikig.

Instagram

Az Instagram képes volt fejlesztéseivel népszerű maradni – jelenleg már havi 700 millió ember használja, az Instagram Stories-t pedig napi 200 millió. Engagement szinten az Instagram már az anyacéget, a Facebookot is leelőzte. Ráadásul a jelek szerint a munkakereső fiatalok számára is egyre fontosabb platform.

Musica.ly

A rövid lipsync videókkal foglalkozó Musical.ly-t jelenleg 200 millió tinédzser használja, értéket pedig jól mutatja, hogy 2016 januárban már nagyjából 500 millió dollárt ér.

Houseparty

A csoportos videóchatet kínáló Housepartynak ma már több mint 1 millió napi felhasználója van. Sok tini már inkább ezt választja a Google Hangouts és az Apple FaceTime helyett. Az app sikerét jól mutatja, hogy a Facebook a Recode szerint egy 275 dolláros Amazon-utalványt ajánlott minden tinédzsernek, hogy azok részt vegyenek egy, a Housepartyról szóló felmérésben és kiderüljön, miért is olyan vonzó az app a Z generáció számára.

A nagy kontent gyártók

AwesomenessTV

Az öt éve alakult cég multi channel hálózatként indult, mely a fiatal millenárisoknak akart kontentet gyártani, mára viszont egy óriási mediacéggé alakult. Idén mutatták be első mozifimjüket, a Before I Fallt a 3 millió feliratkozóval büszkélkedő youtuber, Kian Lawley főszereplésével.

Astronauts Wanted

Az Astronauts Wanted a Z generáció közönségét köti össze azokkal a fontos cégekkel és márkákkal kapcsolatban lévő kreátorokkal. A felmérésein keresztül a az Astronauts Wanted mindig tisztában van azzal, hogy mi érdekli a megcélzott közönséget. Zenei programjain felül olyan kontentet is kínál, melyekkel a tinik könnyebben érthetik meg a híreket, hiszen azokat egy számukra ismerősebb formátumban kapják meg. Az Astronauts Wanted szerint a Z zeneráció valamivel józanabban látja a világot, mint elődjei és programjaik is ezt a szemléletet tükrözik.

Naritiv/WeBuyGold

A Naritiv részeként létező WeBuyGold csak okostelefonra gyárt kontentet – három fő vonulata van: sorozatok, dokumentarista jellegű kontentek és celebeket szerepeltető tartalmak. Mindegyiknél van egy kis csavar: a dokumentarista jellegű programok például érdekessé tesznek, feldobnak egy témát, de nem akarják azt aprólékosan bemutatni.

Whistle Sports

A Whistle Sports mind szórakoztató tartalmakat és márka aktivációt kínál az online sportközönség számára. A social media platformokon nagyjából 360 millió rajongót ér el és 400 kreátorral van kapcsolatban – olyanokkal, mint a 16 millió követővel rendelkező Dude Perfect vagy a több mint 2 millió feliratkozóval büszkélkedő Brodie Smith. 2016 szeptemberében az NFL-el kötött szerződést, egy egész szezon alatt futó futball-témája social media tartalomszolgáltatásra.

Defy Media

A Defy is a márkákat és cégeket köti össze a kreátorokkal, ügyfeleik közé tartozik a Smosh és a Clevver. Havonta nagyjából 500 millió embert érnek el. Idei nagy dobásuk volt a Clevver Style-hoz tartozó Beauty Break és a mobiltelefonokat forgalmazó MetroPCS partnerkapcsolata, melyen belül megszületett a MetroPCS első brandelt sorozata, a road trip-szerű Beauty Trippin’. De például a YouTubeReden megnézhető, a youtube-os Smosh komédiás csapattal főszereplésével készült Ghostmates is hozzájuk kötődik.

Activision/Blizzard Entertainment

A fiatalok számára az Activision Blizzardhöz kötődik szinte minden, ami  gaming. Az Activison tulajdona a Call of Duty és a Destiny, a Blizzard Entertainmenthez tartozik a World of Warcraft és az Overwatch, továbbá King Digital Entertaimenté  a Candy Crush. Az Overwatch több mint 30 millió regisztrált játékost tudhat magáénak, amivel 2016 és 2017 elejének egyik legnépszerűbb játékának számít. Övék a legaddiktívabb játékok és mindig érkezik valamilyen új megjelenés – hamarosan például a Warcraft a telefonokra.

Nickelodeon

A csatorna testvércsatornájával, a TeenNickkel karöltve és az olyan műsorokkal, mint a Rocksuli (School of Rock vagy) a Game Shakers máig vonzó a gyerekek és tinik számára. Több influencerrel is együtt dolgoznak, de a legnagyobb dobásuk az énekesnő, táncos és social media sztár Jojo Siwa, akivel új saját termékeket dobtak piacra.

Disney Channel

A Disney inkább a a tweeneket, vagyis tizenéves éveig végén és a huszas évek elején járó közönséget célozza meg olyan programokkal, mint a Két bébiszitter kalandjai (Adventures in Babysitting), ami tavaly az USA-ban a legnépszerűbb műsor volt a tinik körében. A tervezett programokkal már az érkező új generációt is megcélozzák – az Andi Macket, ami 2014-ben a legnépszerűbb show volt a 9-14 évesek körében, például megújították egy második évadra.

Dan Schneider

Az Egyről a kettőre (Head of the Class) szereplője az elmúlt két évtizedet a Nickelodeonnál töltötte és olyan show-kat készített, mint a Sok hűhó (All That), az iCarly vagy a V, mint Viktória (Victorius) és olyan sztárok karrierjét indította be, mint Ariana Grande, Keenan Thompson és Miranda Cosgrove. Jelenleg saját, Schenider’s Bakery produkciós cégével dolgozik nagy sikerű gyerek és tween-sorozatokon, mint a Henry Danger (Veszélyes Henry) (ennek hamarosan animációs verziója is lesz) vagy a Game Shakers.

Teen Vogue

A márkatudatos tinik (illetve több húszas, sőt harmincas éveiben járó felhasználó is) nagy kedvence, a Teen Vogue igazi kulturális zeitgeist lett Elaine Welteroth főszerkesztő és Phillip Picardi digitális szerkesztő vezetése alatt. A Teen Vogue nem csak a divatról szól: a weboldalon (TeenVogue.com) a fiatal lányok és nők olvashatnak politikai véleményeket, de feminizmus új hullámának arcaival is megismerkedhetnek, míg a negyedévente megjelenő print magazin a divat és smink trendekkel foglalkozik.

A márkák

Nike

A Nike soha nem volt ilyen népszerű a tinik körében, mint napjainkban. A Piper Jaffray felmérése szerint jelenleg az első számú ruhamárka a Z generáció számára. Az egyik legtöbb követővel rendelkező márka az Instagramon (a másik kettő a NatGeo és maga az Instagram). A Nike óriási social media rajongótábort tudott összeszedni olyan influencerekkel, mint a tini-kedvenc atléta, Simon Biles vagy a kulturális vonalon mozgó FKA Twigs.

Forever 21

A Forever 21 mindig is a fast fashion fontos szereplője volt, a Z generáció tagjai pedig szeretik a péntárcabarát, divatos termékeit. Áprilisban vezették be az F21 Red boltjukat, ami a megszokottnál is olcsóbb termékeket kínál, hamarosan pedig felélesztik a plus size méreteket kínáló Forever 21 Plus vonalat. A márka 12,9 millió követővel rendelkezik Instagramon.

Brany Melville

A 2009-ben az USA-ban bevezetett Brandy Melville leginkább azok között a tinik között épített ki kultuszt magának, akik leginkább az Instagramba kapaszkodnak. Nem a tradicionális módon hirdet és jelenleg is csak 20 boltjuk van Kalifornáiban, New Yorkban és Connecticutban. A márka egy-méret politikája (csak egy méretben elérhetők termékeik) óriási botrányt szült – hasonlóan működik Magyarországon a LifeT!LT ruhakollekciója is, hasonlóan némi társadalmi felháborodással – de ez a rajongókat nem távolította el a brandtől, mely jelenleg 3,9 millió követővel büszkélkedhet az Instagramon.

Anastasia Beverly Hills

Az Anastasia Beverly Hills az első olyan nagy sminkmárka, ami sikeresen tudta arra használni a közösségi médiát, hogy rajongói közösséget építsen magának. Mára gyakorlatilag kikerülhetetlenné vált az Instagramon és YouTube-on lévő sminkemesterek körében és több márkának előtt kövezte ki az utat. Olyan trendek köthetők hozzá, mint a kontúrozás, a matt ajkak és a vastag szemöldök (nézzük csak meg Kylie Jenner vagy más, megszámlálhatatlan tini profilját, ezekkel biztosan fogunk találkozni). Termékeinek bevezetése egy nagyban várt social media esemény.

Az influencerek

Gigi és Bella Hadid/Kendall és Kylie Jenner

Az elmúlt években a Hadidok és a Jennerek gazdag családok csemetéiből lettek világsztárok, hála jó génjeiknek, jó kapcsolataiknak és érzékükhöz a social mediához. Míg Gigit, Bellat és Kendallt és divatipar legnagyobbjai karolták fel – ez korábban elképzelhetetlen lett volna reality szátoknál – addig Kylie saját magát építette fel, saját termékei órási hírverést kapnak. És persze mindannyian barátnők! A lányok befolyását jól mutatja, hogy nemrég Kendall Jenner állítólag 250 ezer dollárt kapott egy darab Instagram-posztért.

Zendaya

Manapság nem elég, hogy egy sztár csak szép legyen és tehetséges. Zendaya a Disney Channel Sok sikert, Charlie-jában (Good Luck Charlie) kezdett és bár a Disney-t nem hagyta el, hiszen jelenleg a K.C., a tinikémben (K.C. Undercover) szerepel, ám a 20 éves lány ma már inkább rettenthetetlen személyiségéről és bátor közösségi aktivizmusáról vált híressé. Most júliusban debütál a nagy vásznon, miután ő lesz az egyik szereplője a Pókember (Spider Man) franchise-nak.

Amandla Stenberg

Két éve a 18 éves Amandla Stenberg felforgatta az internetet, miután a középiskolájának készült videója virálissá vált. A Don’t Cash Crop My Cornrows című videót olyan hírességek is méltatták, mint Katy Perry vagy Christina Aguilera. Azóta az interszekcionális feminizmus, illetve a kisebbségi- és LGBT-ügyek szószólójává vált, miközben folytatta színészkarrierjét is. Szerepelt az Éhezők viadalában (The Hunger Games) Rue-ként, a most kiadásra került Minden, mindenben (Everything, Everything) és biztosított magának egy helyet a New York Univesity filmiskolába is.

Fifth Harmony

Az amerikai X-Faktorban (The X Factor) alakult öt főből álló lánycsapatból 2016 végén kivált az egyik tag, Camila Cabello. A négy főre apadt csapat nemrég adta ki 7/27 című albumát, rajta a Work From Home című dallal. Hamarosan új kislemezzel jelentkeznek, amit nagyjából 25 millió social media követőjük vár.

Shawn Mendes

Bár csak 18 éves, az énekes-dalszerző már összesen több mint 40 millió követővel rendelkezik Twitter- Instagram és YouTube-csatornáján. Hat másodperces Vine-videóival futott be, két albuma, a Handwritten és az Illuminate a Billboard 200 első helyén debütált.

Baby Ariel

Május 25-én a floridai gimnazista Baby Ariel felhasználónévvel töltötte fel első lipsync videóját a Musical.ly-re, ami hamarosan az app nyitóoldalán landolt, a lányt pedig több millión ismerhették meg. Ma már 19,5 millió követője van az appon, van egy Teen Choice Awards díja és olyan cégekkel kötött influencer megállapodást, mint például a Coca-Cola.

Connor Franta

A 24 éves vlogger és vállalkozó 5 millió YouTube-feliratkozót gyűjtött össze vicces és inspiráló tartalmaival. Ma már a New York Times bestseller írója, most jelent meg második könyve, a Note to Self, ami depressziójával, szorongásával és önmaga szeretével foglalkozik. Van egy Heard Well elnevezésű lemezkiadója is, illetve egy lifestyle brandje, a Common Culture, ami saját márkás kiegészítőket és kávékat forgalmaz.

Logan Paul és Jake Paul

A testvérpárnak 10,6 millió feliratkozója van a YouTube-on és 17,3 millió feliratkozója az Instagramon. Közösen készítenek humoros tartalmakat, extrém sporttal foglalkozó anyagokat illetve egyéb közös kontenteket. Olyan márkákkal állnak üzleti kapcsolatban, mint a Nike vagy a Beats by Dre. Jake tavaly saját céget is alapított TeamDom néven, melyen belül a social media sztárjai készítenek kontentet, miközben saját rajongói bázisukat és márkáikat is erősítik.

King Bach

A kanadai-amerikai Andrew Vachelor (vagyis King Bach) volt egykoron a Vine legtöbb követővel rendelkező felhasználója. Bár az applikáció közben megszűnt, a ma már színészként és komikusként aposztrofált King Bach máig nagy népszerűségnek örvend: Instagramon 13,7 millió, Twitteren 2,2 millió, YouTube-on pedig 1,4 millió ember követi.

Amanda Steele

YouTube-nevén MakeupbyMandy24 saját maga által vált profi sminkmesterré. YouTube-fiókját még 10 évesen kezdte, mikor még senki sem tudta, mi is az a beauty vlogger. Most, 17 évesen pedig a szakma egyik legnagyobb arca: 2,9 millió felhasználóval büszkélkedhet, eddigi videóit pedig több mint 291 milliószor nézték meg. Nemrég szerződött le modellként az IMG-hez, a Guidance című sorozatban vállalt szerepet, és már saját sminkkollekciója is van ColourPop néven.

Az Instagram „Beauty Boys” fiúi

Ma már nem csak szupermodellek köthetnek szerződéseket sminkmárkákkal. És nem is csak nők! James Charles, (17) Manny Gutierrez (25) és Lewys Ball (17) darabokra törték a gender fogalmát sminkeléssel foglalkozó make up tutoriáljaikkal, közben pedig több millió követőt gyűjtöttek össze és a márkák figyelmét is felkeltették. Charles CoverGirl-szerződése világszenzáció volt, Gutierrez és Ball pedig januárban a Maybelline-nel és a Rimmellel szerződött le.

Forrás: Adweek