Angliában több mint 200 befolyásos nő írta alá azt a levelet, amellyel azt szeretnék elérni, hogy konkrét lépések szülessenek a közösségi platformokon tapasztalt visszaélések kezelésére. 

A levelet, amelyet az ENSZ Generációs Egyenlőség Fóruma hozott nyilvánosságra, olyan nevek írták alá, mint Julia Gillard volt ausztrál miniszterelnök, Billie Jean King amerikai visszavonult teniszező, valamint Thandiwe Newton és Emma Watson brit színésznők. Gillard elmondta, hogy közfeladatot ellátó nőként folyamatosan kapta az online beszólogatásokat, vagy éppen pornográf rajzfilm terjedt a közösségi oldalon, ahol az egyik szereplőt róla mintázták. Azt mondta, hogy dühíti és csalódottá teszi, hogy a nőknek még mindig ezzel kell szembesülni. A levelet a Facebook, a Google, a TikTok és a Twitter vezetőinek címezték, és arra kérték őket, hogy „sürgősen helyezzék előtérbe a nők biztonságát ezeken a platformokon. 

A közösségi média vezetői válaszul kijelentették, hogy elkötelezik magukat a visszaélések bejelentésével kapcsolatos rendszerek fejlesztése mellett, és szűrik, hogy mit látnak a felhasználók, és kik léphetnek kapcsolatba velük online. Ám ezek sokak szerint nehezen megfogható, leginkább PR-ígéretek, nem valós válaszok a problémára. 

“Az internet a 21. század főtere. Itt zajlanak a viták, közösségek épülnek, itt található a piac, és itt épül ki valaki jó hírneve. Az online bántalmazás mértéke azonban azt jelenti, hogy túl sok nő számára ezek a digitális városterek nem biztonságosak. Ez veszélyezteti a nemek közötti egyenlőség előrehaladását” – áll a levélben, amelyben rámutattak arra is, hogy a faji kisebbségekhez tartozó nők még nagyobb veszélynek vannak kitéve. Sok esetben a karrierük elhagyásához, étkezési zavarhoz, önértékelési problémákhoz és depresszióhoz vezethet az, ami a nőkkel az online térben történik. 

Válaszul a Facebook gyorsan bejelentette, hogy egy női biztonsági központot hoz létre, és megvizsgálják, hogyan tudják a fejlesztéseiket arra is használni, hogy kifejezetten a nőket érő bántalmazások ellen lépjenek fel hatékonyabban, valamint létrehoznak egy globális nőbiztonsági tanácsadó testületet, amely figyelemmel kíséri és ajánlásokat fogalmaz meg a biztonsággal kapcsolatban. 

Forrás: BBC