Egyre több ember csodálkozik rá a közösségi oldalakon #broomchallenge hashtaggel, hogy a partvisa képes magától megállni. Az egész őrület onnan indult, hogy elkezdett terjedni egy olyan, a NASA-hoz köthető hír, miszerint a Föld éppen úgy áll, hogy egy olyan speciális gravitációs erő hat mindenre, ami képes arra, hogy a partvis magától megálljon. 

A tudományra fogékony emberek számára ez a bejelentés nagyjából hasonló szkepticizmust váltott ki mint az egymilliószoros nap, amikor meg a csillagok állnak úgy, hogy ha valaki kér valamit, az nagy valószínűséggel megvalósul, legalábbis egymilliószor több az esély, mintha másnap kérné. 

Nem túl meglepő módon a NASA nem tett közzé partvirsmágiáról szóló híreket, de ennek ellenére az internetet egyre több ember csodálkozott rá a fizikára. Az sem túl meglepő, hogy nem csak aznap próbálkoztak ezzel az emberek, az első hashtag már február 4-én megjelent, és azóta töltenek fel sikeres partvisállításról képeket az emberek. 

https://twitter.com/mikaiylaaaaa/status/1226959129157259266?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1226959129157259266&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.bbc.com%2Fnews%2Fblogs-trending-51444916

Korábban már 2012-ben is megjelent ugyanez, előtte pedig tojásokat lehetett állítani a tavaszi napéjegyenlőségnek köszönhetően. Annak ellenére bukkan fel továbbra is ez az álhír itt-ott, hogy már többen is elmondták, hogy ez is szimpla fizika, csak el kell találni a súlypontját, szóval nem a csillagok állása befolyásolja. 

Egyébként nem ez az első eset, hogy a NASA-t egyértelmű átverésre használják, 2016-ban 17 millió nézett egy adást amiről azt hitték, hogy élőben lehet követni a nemzetközi Űrállomást, miközben egy évekkel azelőtt felvett felvételt néztek. 

Forrás: BBC