Egy új jelentés szerint az öt legnagyobb közösségi oldal súlyos és rendszerszintű kudarcot vallott az antiszemitizmus elleni küzdelemben. A jelentésben a Facebook, a Twitter, a Youtube, az Instagram és a TikTok hivatalos panaszbejelentő platformjait vizsgálták, és arra jutottak, hogy a helyzet siralmas.

A Centre for Countering Digital Hate nevű angol-amerikai szervezet élesben tesztelte a felvetését, mikor idén hat héten át több száz antiszemita bejegyzést tettek közzé. A bejegyzések, köztük náci, neonáci és fehér felsőbbrendűségről szóló tartalmakat ahelyett, hogy az algoritmusok kiszűrték volna, inkább olyan népszerűvé tették, hogy volt, ami 7,3 millió emberhez jutott el. Összesen 714 olyan bejegyzést posztoltak, ami egyértelműen megsértette a felhasználási feltételeket, sőt jelentették is ezeket, mégis csak a bejegyzések hatoda miatt kaptak figyelmeztetést vagy tiltást. 

A tanulmány szerint a moderátorok kifejezetten rosszul szűrik a zsidó összeesküvésekről, Soros Györgyről vagy a Rotschildokról szóló, esetleg a zsidóságot a járványhoz kötő bejegyezéseket, és a holokauszttagadó tartalmakat 80 százaléka ellen sem léptek fel. A legrosszabb minősítést a Facebook kapta, amely a bejegyzések mindössze 10,9 százalékában intézkedett annak ellenére, hogy tavaly szigorúbb irányelveket vezetett be az antiszemita tartalmak kiszűrése érdekében.  A Twitter sem teljesített sokkal jobban, ők a bejegyzések 11 százalékával szemben intézkedtek, hiába használtak olyan hashtageket, mint hogy holohoax vagy JewWorldOrder, ami az antiszemita tartalmaknál eléggé népszerű. A YouTube a bejelentett bejegyzések 21 százalékával, míg az Instagram és a TikTok körülbelül 18 százalékával foglalkozott egyáltalán. A tizenévesek körében népszerű TikTok alkalmazásban az antiszemitizmus gyakran rasszista bántalmazás formájában jelenik meg, amelyet közvetlenül a zsidó felhasználóknak küldenek megjegyzésként a videóikhoz. Azt is megállapították, hogy négyből három esetben az ilyen bántalmazások ellen sem léptek fel az oldalak, és például a TikTok törölte ugyan az ilyen jellegű kommenteket, de a posztoló felhasználó se figyelmeztetést nem kapott, se tiltást. 

A kutatás szerint a probléma azért sürgető, mert az erőszak és a gyűlöletkeltő retorika normalizálódása következményektől való félelem nélkül azt jelenti, hogy a közösségi média egyre kevésbé biztonságos a zsidó emberek számára, csakúgy, mint a nők, feketék, muszlimok, LMBTQI emberek és sok más csoport számára. 

Forrás: The Guardian