A Google Arts & Culture kezdeményezését azzal a céllal hozták létre, hogy az online térben mindenki számára elérhetővé tegyék a világ kulturális kincseit. A platform emellett arra is lehetőséget biztosít, hogy a felhasználók közelebbről is megismerjék a világ neves napjait és közösen megemlékezzenek róluk. Ezzel összhangban az Iparművészeti Múzeum nemrég a roma kultúra világnapját ünnepelte a Google felületén, melynek keretében három roma fiatal szemén keresztül mutatott be néhány, a gyerekek által kiválasztott műtárgyat és a hozzájuk kapcsolódó személyes történeteiket.

A roma kultúra világnapja alkalmából a következő műalkotásokról mesélt a három fiatal, Ádám, Jancsi és Brigi:

  • Asztronómiai óra: A reneszánsz kor számítógépeként is emlegetett órákat a kezdetektől fogva nagy becsben tartották, különlegességük pedig abban rejlett, hogy nemcsak az időt mutatták, hanem különféle számlapokon keresztül naptárként is működtek. A kiválasztott darab egykor a Habsburg uralkodócsalád tagjának, II. Rudolf császárnak kincstárához tartozott, egyéni érdekessége, hogy talpa egy napórát is rejt. Ádám azért az asztronómiai órát mutatta be közelebbről, mert lenyűgözte annak részletgazdagsága, s mert testvérével együtt a faragás az egyik kedvenc hobbijai közé tartozik.
  • Törökök a mórok ellen című sakk-készlet: A sakkra a felvilágosodás kori Európában az uralkodók stratégiai gondolkodását fejlesztő eszközként tekintettek, és már készítésük idején presztízstárgyak váltak belőlük. A szemléltetett készlet attól egyedülálló, hogy míg a bábuk a korszak török-képéhez illeszkedő ikonográfiai elemekkel megfestett mezőkön állnak, addig maguk a figurák arcvonásaiban és viseletében az európai kortársak ismerhetők fel. Jancsi választása azért esett e különleges táblára, mert közel állnak szívéhez a logikai játékok, valamint a családjával eltöltött különleges pillanatokra emlékeztette őt.
  • Paq fotel: A harmadik kiválasztott tárgy egy sorozatgyártásban készített multifunkcionális bútor, amelyet Csire Géza tervezett. Ennek érdekessége, hogy ággyá, fotellé, gyermekjátékká vagy akár zárt tárolóvá is átalakítható, így kiváló példa arra, hogy a formatervezői logika mentén miként tölthet be többféle funkciót ugyanaz a tárgy. Briginek különösen tetszett a fotel színe, formája és sokoldalúsága, s elmesélte, ő hogyan használná a bútort a mindennapokban.

A fiatalok által kiválasztott műtárgyakon túl a Google Arts & Culture felületén a felhasználóknak több magyarországi látványosság, alkotás és kulturális intézmény, valamint az UNESCO gyűjteményében szereplő világörökségi helyszínek megtekintésére is lehetősége nyílik.