Alig pár hete számoltunk be arról, hogy a Facebook titokban jó pár jelentősebb cégnek a megengedettnél jóval több adatunkhoz adott hozzáférést – a The Washington Post és a The New York Times által feltárt visszásságok nem sokkal a Cambridge Analytica-botrány után jelentek meg a sajtóban, és a legnagyobb közösségi oldal most hivatalosan is elismerte, hogy évekkel ezelőtt a saját maguk által felállított szabályokat felrúgva több tucat vállalatnak adtak egészen komoly hozzáférést a felhasználók adataihoz.

A cég ugyanakkor tagadja, hogy a korábban megkötött együttműködések mind a mai napig élnének, az esetet pedig egy újabb méretes, ezúttal 747 oldalra rúgó dokumentumban igyekszik tisztázni.  Az iratból kiderül, hogy 2014-ben, amikor a Facebook szigorított az adatmegosztással és kezeléssel kapcsolatos politikáján, összesen 61 vállalat kapott fél- vagy egy éves haladékot, hogy a rengeteg felhasználói adathoz hozzáférő alkalmazásaikat „hozzáigazítsák” a közösségi oldal megváltozott szabályaihoz. Ezen a listán olyan cégek találhatók, mint az AOL, az Audi, az orosz Mail.ru, a Nike, a Panasonic, a Snap vagy éppen a Spotify.

52 cég fejleszthetett olyan saját Facebook appot, amivel hozzáfértek az adatainkhoz – Forrás: Pexels

Az amerikai szenátus oldalán megtekinthető bizottsági válaszból továbbá az is világossá válik, hogy a Facebook 52 cégnek engedélyezte, hogy a közösségi oldal API-ját felhasználva olyan Facebook alkalmazásokat és/vagy Facebook funkciókat készítsen a saját készülékeire, amikkel hozzáférhettek a felhasználók kényesebb adataihoz. A listán többek között olyan vállalatok szerepelnek, mint az Alcatel, az Apple, a Huawei, a Kodak, az LG, a Mozilla, az O2, a T-Mobile vagy éppen a Warner Bors.

A partnerségek közül a Facebook közlése szerint 38 már lejárt, a még élő együttműködések közül hét még ebben a hónapban véget ér, míg egy októberben veszti érvényét. Akadnak ugyanakkor olyan cégek, amelyekkel Mark Zuckerbergék továbbra sem kívánják megszakítani az együttműködést: ilyen az Apple, az Amazon, az Alibaba, az Opera vagy éppen a Mozilla.

Forrás: Business Insider