A Samsung egy ideig nagyon jó úton járt, nem? Az okostelefonjaikat sokan az Apple iPhone valódi versenytársainak látták, amely önmagában is nagy teljesítmény. Amikor pedig rosszul mennek a dolgok, próbálod addig tartani a korábbi lendületet, ameddig csak lehet, igaz? – teszi fel a kérdést a Marketing Pilgrim.

A Samsung esetében ezt már olyan sokáig húzták, hogy a végén bocsánatot kellett kérniük az etikus online üzletelés egyik legalapvetőbb szabályának megsértése miatt: ne hamisíts értékeléseket! A Techspot szerint a Samsung egyszerűen bevallotta, hogy elszúrta, nem is próbált küzdeni ellene:

„Taiwani tisztviselők vizsgálják azokat az állításokat, miszerint a Samsung azért fizetett meg embereket, hogy kedvező értékeléseket írjanak a termékeikről az interneten, valamint negatív visszajelzéseket adjanak a rivális HTC gyártmányairól. A vizsgálatot a Fair Trade Commission-höz [a tisztességes kereskedelemért felelős bizottságnak] az üggyel kapcsolatban benyújtott panaszokat követően indították el.

A Taiwan Samsung Leaks tette közzé azokat a dokumentumokat, amelyek állítólag azt bizonyítják, hogy a Samsung felbérelt egy marketing céget a helyi technikai eszközökkel foglalkozó fórumokon posztolt különböző bejegyzések katalogizálására. A posztok témái között szerepel egy felhasználó, aki a barátnője HTC One X telefonjárra panaszkodik, amely rendszeresen összeomlik, míg a Galaxy Note sokkal jobban teljesített, mint a HTC Sensation XL. Néhányan olyan eredményről is beszámoltak, miszerint a Galaxy S3 felülmúlja a HTC One X grafikáját és akkumulátor élettartamát.”

One-of-Samsungs-CEOs-Trust-Me-300x247

Nem sokat lehet egy ilyen szituációban mondani, maximum annyit, hogy „Mégis mit gondoltak?”. Hogyan lehetne még nevetségesebbé tenni és az online hírnév létráján pár fokkal lejjebb lökni egy céget, amely komoly fejlődésnek indult?

Ami még rosszabbá teszi az egészet, hogy a Samsung nem is küzd. Sőt, (és talán ez egy taktika, amely segíthet), kibújnak az ügy alól, mielőtt bármilyen hivatalos említése történne az esetnek.

„A PC Advisor rámutatott, hogy a Samsung még nem kapott semmilyen értesítést a taiwani bizottságtól, de bevallotta, hogy a ’szerencsétlen incidens’ valóban megtörtént. Az üggyel kapcsolatban kiadott közleményben a Samsung azt nyilatkozta, hogy minden marketing tevékenységet megszüntetett, amely anonim kommentek posztolását tartalmazta. Továbbá a cég hozzátette, folytatják az átlátható és őszinte kommunikációt a vásárlókkal és azon fognak dolgozni, hogy ilyesmi többé ne fordulhasson elő a jövőben.”

Persze ha ezt eddig is betartották volna, akkor ez az eset sem történt volna meg. A Samsung logója alighanem felkerült az Online Szégyenfalra. Ez nem az a tábor, ahova mindenki be akar kerülni, de ha valami ilyesmit teszel, biztosított a rengeteg férőhely: a terjeszkedés folyamatos, mivel ennyi meggondolatlan lépést tesznek az online világban.

Mit gondoltok ezután a Samsungról?