A brit rákkutatás óriás sikereket ért el az utóbbi időben, nem kevesebb, mint 2 millió font, azaz közel 750 millió Ft adomány formájában. Egy népszerű online kampányban arra kérték a nőket, hogy szelfiket posztoljanak magukról smink nélkül a #nomakeupselfie hashtag használatával. Az ötlet virális lett – írja a The Telegraph.

A kampány kevesebb, mint egy hete indult és nem csak SMS-ben jöttek az adományok, de a „Cancer Research UK” üzleteiben is megszaporodtak, valamint jelentősen megnövekedett a látogatottság a szervezet honlapján is.

kymmarsh_2857751b

A trend Laura Lippman íróval kezdődhetett, aki smink nélküli fotót posztolt magáról Kim Novak színésznő támogatására, akit a külseje miatt kritizáltak. Azóta azonban a Cancer Research is zászlajára tűzte az ügyet, miután az emberek elkezdték hozzáadni a szelfijeikhez a #breastcancerawareness hashtaget, hirdetve, milyen fontos a tudatosság a mellrák elleni küzdelemben.

A jótékony szervezet is egy tweetben hívta fel a figyelmet a kialakuló trendre, kifejezve, mennyire jók a #cancerawareness és #nomakeupselfie hashtagekkel ellátott képek. Majd hozzátették, hogy bár a kampányt eredetileg nem ők indították, szívesen hirdetik, hogy minden font számít és segíthet abban, hogy leküzdjék a rákbetegséget minél hamarabb!

A szelfi kampány egy Facebook oldalt is életre hívott „No Make Up Selfie for Cancer Awareness” néven, amelynek e sorok írásakor már több, mint 259 ezer lájkja van.

Néhány brit híresség is támogatja a kampányt, így például Kym Marsh színésznő (fenti képen) és VV Brown énekesnő (alább). Utóbbi ezt írta Twitteren a #nomakeupselfie és #breastcancerawareness hashtagek mellett: „Sandra nagynéném sajnos mellrákban halt meg. Ez az én smink nélküli szelfim a mellrákkal kapcsolatos tudatosság jegyében. Hirdessétek az ügyet!

vv_2857763b

A #nomakeupselfie trendet egyébként korábban hevesen kritizálták amiatt, hogy nem sok köze van a mellrák elleni küzdelem tematikájához és, mert valójában nem hoz pénzt a jótékony ügy érdekében, de a Cancer Research UK most egyértelműen bizonyította az ellenkezőjét.

Carolan Davidge, a szervezet kommunikációs igazgatója így nyilatkozott: „A #nomakeupselfie Twitter trendet nem a Cancer Research UK indította, de remek látni, milyen sok ember  vesz részt benne és segít felhívni a figyelmet a rákra a barátai és a családja körében. Ha szeretnék támogatni a munkánkat, hogy minél hamarabb legyőzzük a mellrákot, meglátogathatják a cruk.org oldalt.”