Naponta legfeljebb 1-2 órát szabadna különböző képernyők előtt tölteni a gyerekeknek szórakozás céljából – írja friss közleményében a texasi székhelyű Amerikai Szívtársaság, rámutatva, hogy a képernyők előtt töltött túl sok idő hatására hozzászokhatnak az ülő életmódhoz, ami hosszú távon súlygyarapodáshoz és elhízáshoz vezethet.

A folytonos telefonozás több szempontból is ártalmas – Forrás: Pexels

Az Amerikai Szívtársaság közleményt olyan szakértői testület fogalmazta, ami egy sor tudományos munka és bizonyíték áttekintésével készített összefoglalót a szív- és érrendszeri betegségeket, valamint az agyi érkatasztrófát érintő témában. Mind a kardiovaszkuláris megbetegedés, mind a szélütés gyakrabban fordul elő az elhízott embereknél. Az elmúlt húsz év adatai szerint a kisgyerekek és a kamaszok ugyan egyre kevesebbet tévéznek, ugyanakkor az okostelefonok és a táblagépek használata miatt mégis több időt töltenek a képernyők előtt, mint korábban: a jelenlegi becslések szerint a 8 és 18 éves kor közötti fiataloknál ez már több, mint napi hét óra.

A kutatók szerint a kisgyerekeknek és kamaszoknak naponta legfeljebb 1-2 órát szabadna csak szórakozás céljából a képernyők előtt tölteniük. “Mivel a fiatalok többsége már most jóval átlépi ezt a határt, ezért különösen fontos, hogy a szülők határozottan lépjenek fel a képernyő előtt eltölthető időt illetően, beleértve a mobiltelefonok használatát is” – hangsúlyozzák a szakértők. Ugyanakkor azt is hozzátették, további kutatásokra van szükség, mivel egyenlőre nem tudni, hogy a képernyőnézési szokások milyen hatással vannak hosszú távon a kisgyerekekre és a tinédzserekre.

Forrás: Citizen TV