A fiatalok arra szoktak panaszkodni, hogy a Facebook onnantól fogva nem menő, hogy anya vagy apa, esetleg mindketten ismerősnek jelölik őket. Eddig mégsem hagytak fel az oldal használatával, mindössze nem fogadták el a baráti felkérést és élték tovább az életüket. Mindez oda vezetett, hogy egyre több szülő kezdett el kémkedni a gyerekei után Facebookon, hogy kiderítsék, mire készülnek különösen, amikor elmennek otthonról – írja a SimplyZesty.

Az unii.com új diák közösségi hálózat tanulmányának keretében a brit apukák 56 százaléka és a brit anyukák 54 százaléka vallotta be, hogy legalább havonta egyszer megnézik a gyerekeik Facebook oldalát. A szülők szerencsétlenségére azonban, általában találnak is valamit, ami nem tetszik nekik, és ami miatt azt kívánják, bárcsak ne néztek volna oda. A felmérésben résztvevők 50 százaléka azt mondta, megbánták, miután elkezdtek „leselkedni”. A leggyakrabban egy-egy káromkodás a státuszfrissítésben vagy a részeg gyerekük fotója okozza nekik a legtöbb aggodalmat.

Screen-shot-2013-05-08-at-18.24.24

Ha a felszínről közelítjük meg a problémát, a Facebook tökéletes kémkedési eszköznek tűnhet, hiszen anélkül kutathatsz mások után, hogy ők azt észrevennék. És ha nem frissítették az adatvédelmi beállításaikat, a szülő kiválaszthatja, mely állapotfrissítéseket és fotókat akarja megnézni, hogy pontosan tudja, mit csinálnak a gyerekek. Másrészt viszont, talán jobb, ha az ilyen dolgok felfedezetlenül maradnak. Az Unii célja természetesen az, hogy olyan teret biztosítsanak a diákok számára, ahol nem kémkedhetnek utánuk a szüleik. A Facebook kezdeteire emlékeztetően egy egyetemi email címre van szükség az oldalon való regisztrációra.

Screen-shot-2013-05-08-at-18.20.44

Valószínűleg ez nem a legjobb hír sok szülő számára, ugyanis miközben aggasztja őket, amit találnak és megbánják, hogy így próbálják ellenőrzés alatt tartani a gyerekeket, a szülők több mint fele kifejezetten ezért regisztrált Facebookon. Mindez jelentheti azt, hogy tere lenne egy „szülőktől mentes” közösségi hálózatnak? Az idő meg fogja mondani, de egyelőre minden fiatal folytathatja a szülők blokkolását vagy az ismerősi listából való törlését, hogy fenntartsák a felnőtt-mentes zónát.