Egy új kutatás szerint a telefonok indokolatlan nyomogatását csak 11 százalékban váltják ki az értesítések, 89 százalékban ezek a mozdulatok rögtönzöttek. Igaz a kutatás nem dolgozott nagy mintából, összesen csak 37 ember viselkedését elemezték.  A brit tudósok a következő dolgokra jöttek rá a kutatásuk során: 

  • A csoportos csevegések a legnagyobb stresszforrások, de a legszórakoztatóbbak is.
  • Az Instagram és a Facebook görgetése a leghosszabb interakciók közé tartozik.
  • A telefon leellenőrzésének a vágya a legtöbb embernél bizonyos időközönként  automatikus, és gyakorlatilag pont ugyanúgy működik ez a mechanizmus, mint mikor az ember vágyat érez, hogy rágyújtson.
  • Az alanyok 22 százalékban a WhatsApp, 16 százalékban az Instagram, 13 százalékban a Facebook, 6 százalékban az e-mailjeik, és 1 százalékban telefonálás miatt vették a kezükbe a telefont. 17 százalékban pedig csak úgy ellenőrizték a kijelzőt, hátha lemaradtak egy értesítésről. 
  • A legtöbbet otthon vagy tömegközlekedésen nyomogatják a telefont.
  • A résztvevők számára az e-mail értesítések voltak a legfontosabbak.
  • Az alanyok a vizsgálat után azt mondták, hogy megdöbbentek azon, hogy egy nap hányszor nyúlnak a telefonhoz, és hányszor pillantanak a képernyője, többségük azt mondja, a legtöbbet nem is tudná felidézni. 

Saadi Lahlou professzor, a kutatás vezetője azt mondta, hogy sokkal több embernek van gondja azzal, hogy állandóan rápillant és ellenőrzi a telefonját, mint amennyien ennek tudatában vannak, és mint amennyi embernek a túlzott telefonhasználattal van gondja. A kutatók szerint a gond az, hogy nem vizsgálták még meg kellőképpen, hogyan változtatták meg a mobilok a viselkedésünket, és a kutatások túlnyomó része a túlzott használatra vonatkozik, pedig az állandó rápillantás, ellenőrzés is káros, például rontja a koncentrációt, és kizökkenti az embert. 

Forrás: Science Direct