A Ticker (Gyorshírek), a valós idejű aktivitásokat jelző szekció 2011-ben jelent meg Facebookon. A legutóbbi dizájnváltás miatt azonban nyugdíjba vonul és több különböző hírfolyam fogja helyettesíteni, amelyekből választhat a felhasználó – írja az InsideFacebook.

Az eredeti Ticker egy része megmarad az oldal bal felső sarkában, ahol a Facebook egy időben egy elemet jelenít meg, szinte álcázva a könyvjelzők/ chat oldalsávon belül. A sztorik majdnem észrevehetetlenek lennének kivéve, hogy mindig frissülnek új aktivitás esetén, tipikusan néhány percenként, de akár másodperceken belül. Nem tiszta, hogy ez mennyiben járul hozzá a felhasználói élményhez, de a Facebook eltávolíthatja vagy alakíthat rajta az alapján, mennyi elköteleződést generál. A felhasználók el is tűntethetik a fogaskerék ikonra való kattintással.

Screen-Shot-2013-03-08-at-10.57.30-AM

Az új hírfolyam opciók segítségével, amelyek az All Friends (Minden Ismerős) és Most Recent (Legfrissebb) névre hallgatnak, meglesz a lehetőségük, hogy még több sztorit lássanak az ismerőseikről és a lájkolt oldalakról. Az előbbi egy teljes stream, amely tartalmazza a felhasználó ismerőseinek posztjait: fotókat, linkeket, bejelentkezéseket, státuszfrissítéseket, amelyeket megosztanak.

A passzívabb sztorik, például a kommentelések, fotó lájkolások, új ismerősök bejelölése a „Legfrissebb” szekcióban jelennek majd meg. Ez a feed azonban nem fog minden az oldalon történő apró aktivitást mutatni. A Tickerhez hasonlóan majdnem olyan, mint egy teljes stream, de a megjelenített tartalom már átment valamilyen szűrőn. Ezen kívül a lájkolt oldalak és a követett közszereplők posztjai is megjelennek majd itt.

Screen-Shot-2013-03-08-at-11.14.51-AM

A legtöbb felhasználó nem kedvelte meg anno a Tickert, nem véletlen, hogy olyan mémek születtek a bevezetése kapcsán mint az alább látható. Sokan böngésző bővítménnyel tüntették el, ami 2011 júniusában a tesztelés indulásakor még a „Happening Now”, azaz „Most történik” néven futott, 2012 januárjától aztán a Facebook is lehetővé tette az elrejtését. Egy időben még játék-specifikus ticker is megjelent a canvas alkalmazás oldalakon, de nem generált jelentős forgalmat az applikációkhoz, ezért a Facebook eltávolította.

yo-dawg-facebook

A 2011-es f8 konferencia után a Ticker kapcsán azt jelentették be, hogy az új Open Graph rendszer kulcsösszetevője lesz, amellyel az alkalmazások folyamatosan publikálhatják a kisebb sztorikat a Tickerben, a nagyobbakat pedig a hírfolyamban és az idővonalon. Miután nem volt sok Open Graph sztori rendszeresen generálva, a Tickert végül azok töltötték ki, amelyek megjelentek a hírfolyamban is, megszűntetve utóbbi jelentőségét, ahogyan az alábbi képen is látszik:

Screen-Shot-2012-01-31-at-1.10.19-PM-e1328046016457

Egyelőre tehát nem tudni, milyen forgalmat vagy elköteleződést generált valójában a Ticker.

A jövőre nézve pedig nyitott kérdés, hogy a felhasználók fogják-e nagyobb gyakorisággal használni az új feed lehetőségeket, mint ahányszor rákattintottak egy-egy elemre a Tickerben.