Szerdán itt a Marketing Morzsákon is írtunk Ms Azizról, aki elég trükkösen, sminktippnek álcázva beszélt a kínaiak által tagadott, de számos híradás szerint valóban létező internálótáborokról, ahová leginkább ujgur muzulmánokat zárnak, és fenyítéssel próbálják őket átnevelni.

A kínai kézben lévő TikTok gyakorlatilag a népszerűség növekedése láttán azonnal le is tiltotta a 17 éves Ms Azizt, de annyira, hogy elvileg egy hónapig az alkalmazást sem tudta volna megnyitni a telefonján. Aztán most jött a magyarázattal egybekötött bocsánatkérés is, amit nehéz nem annak a számlájára írni, hogy Ms Aziz tiltása az egész világot bejárta.

A magyarázat a következő:

  • Ms Aziz korábban posztolt egy szatirikus videót, amiben feltűnt Osama Bin Laden is.
  • Emiatt letiltották a lány fiókját, aki még aznap csinált egy újat, majd erre posztolta az elhíresült, kínáról szóló sminktippes videót.
  • Egy ideig nem történt semmi, majd egyszer csak Ms Aziz már megnyitni sem tudta a TikTokot.
  • Most a TikTok azt a magyarázatot adta erre, hogy november 25-én nagyjából 2000 telefont tiltottak le így, amiért megsértették a szabályzatot, amibe Ms Aziz is belekerült (tévesen) a Bin Laden-es videója miatt.
  • Szóval a kínai videós fiók gyakorlatilag aktív maradt, csak éppen a lány lett kizárva az egész TikTokról. (Persze itt érdekes, hogy akkor a világ miért nem láthatta a videót, de fogadjuk most el ezt a magyarázatot.)

Szóval most a kínai TikTok bocsánatot kért, amiért kissé túlreagálták ezt az eszköztiltogatást, amibe “””véletlenül””” pont egy kínaiakról szóló videót készítő lány is belesett.

Ms Aziz természetesen nem hiszi el a magyarázatot, de legalább ez a felhajtás ráirányította a figyelmet arra, hogy hiába állítják, hogy Kínán kívül nincs cenzúra, boldogan belenyúlnak ők egy amerikai lány fiókjába is, ha kedvük úgy tartja. Ehhez persze az is hozzájárul, hogy Amerikában egyre inkább növekszenek a Kína ellenes hangok, elég csak a Huawei és a ZTE állami tiltására gondolni.

Forrás: Forbes