A TikTok eltávolította azokat a posztokat, amelyek 18 éven aluliak számára népszerűsítettek migrén- és epilepsziás gyógyszereket, valamint fogyást segítő eszközöket, miután bírálták, hogy ezek elhelyezése veszélyt jelent a fiatalok egészségére.

A tinédzserek körében népszerű közösségi médiaplatform azután lépett fel, hogy a Pharmaceutical Journal vizsgálata megállapította, hogy a felhasználóknak fogyókúra tablettaként kínáltak vényköteles gyógyszereket.

A folyóirat megállapította, hogy az epilepszia, az alkohol, a függőség és a migrén elleni gyógyszerek reklámjait népszerűsítették egy TikTok-felhasználó számára, annak ellenére, hogy 16 éven aluli lányként regisztrálták őket.

A phentermine nevű étvágycsökkentő gyógyszer és az erre épülő termékek voltak a leggyakrabban említett vényköteles gyógyszerek a bejegyzésekben. A Phentermine használata nem engedélyezett az Egyesült Királyságban.

A platform eredményeinek megtekintésével eltöltött 90 perc alatt a folyóirat megállapította, hogy a 100 legnépszerűbb bejegyzés közül 31 a fogyni vágyók számára hirdette a fogyókúrás tabletták használatát. De egészségügyi szakértők szerint ez nem megfelelő bármilyen korú ember számára, és kárt okozhat. A TikTok által bemutatott gyógyszerek némelyike ​​születési rendellenességekhez és más súlyos mellékhatásokhoz kapcsolódik.

A TikTok szóvivője elmondta: „Közösségi irányelveink egyértelművé teszik, hogy nem engedélyezzük a szabályozott anyagok reklámozását vagy kereskedelmét, beleértve a vényköteles súlycsökkentő gyógyszereket is, és eltávolítjuk azokat a tartalmakat, amelyek sértik ezeket az irányelveket.”

A folyóirat szerint a TikTok eltávolított néhány videót, de nem az összeset, amit talált. Felülvizsgálta a „fogyókúrás pirula” hashtaget, és betiltotta a „több fiókot” is, ahol úgymond fogyókúrát árulnak.

Forrás: The Guardian