A TikTok szerdán bejelentette, hogy a júniusi európai parlamenti választások előtt egy helyi nyelvű alkalmazással fokozza az álhírek és a titkos befolyásolási műveletek elleni harcát mind a 27 EU-s országban.

Tiktok elmondta, hogy az egyes helyi nyelvű „választási központok” a 2021-ben megkezdett munkájukra építenek, amely tavaly eléggé fel is pörgött, amikor Görögország, Hollandia, Lengyelország, Szlovákia és Spanyolország választott.

Az alkalmazás célja, hogy jobban tájékoztassa az európaiakat a választási folyamatról. Ráadásul a kormányokat és a politikusokat világszerte aggasztja a félretájékoztatás terjedése és a mesterséges intelligencia által generált deepfake tartalmak használata a választások befolyásolására, és különösen a közösségi média platformok szerepe ebben.

Az Európai Parlament törvényhozóinak mintegy 30 százaléka használja a TikTokot – közölte a vállalat.

„A helyi választási bizottságokkal és civil szervezetekkel együttműködve ezek a választási központok olyan helyek lesznek, ahol közösségünk megbízható és hiteles információkat találhat” – mondta Kevin Morgan, a TikTok európai biztonságáért felelős vezetője.

A cég a hírellenőrökkel együttműködve oktatóvideókat készített a választási folyamatról és a választási központokon keresztül a korábbi évek választások során történő félretájékoztatásáról.

Morgan elmondta, hogy a TikTok, amely jelenleg kilenc európai tényellenőrző szervezettel dolgozik együtt, azt tervezi, hogy bővíti ezt a hálózatát, és kilenc további médiaműveltségi kampányt indít idén. Valamint az átláthatóság és az elszámoltathatóság növelése érdekében a következő hónapokban bevezeti a titkos befolyással kapcsolatos műveletekről szóló dedikált jelentéseket.

Forrás: Reuters