A most 14 éves Ava Majury 13 évesen töltötte le a TikTokot, a lány tátogott ismert zenékre és táncolgatott is, és mire a járvány miatt mindent lezártak, már egymillió követője volt. Rajongói csaknem háromnegyede férfi. 2020 elején Ava észrevette, hogy az egyik rajongó, EricJustin111 a kommentekben és üzenetekben próbálta felhívni magára a figyelmét. Írt a lánynak Snapchatben és az Instagramon, és felbukkant olyan online játékokban, amelyeket a Ava a testvéreivel játszott. Ava eleinte válaszolt neki, ugyanazt, amit más követőjének is, írt, vagyis megkérdezte, milyen napja volt. Aztán július 10-én a 18 éves rajongó, Eric Rohan Justin felfegyverkezve jelent meg a Majury-család háza előtt. 

Ava édesapja, Rob Majury, nyugalmazott rendőrhadnagy, elüldözte először a támadót, visszatért a házba, értesítette a rendőrséget, és közben fegyverével őrt állt. Látta, hogy a támadó újra arra készül, hogy fegyverével bejusson a házba. Az eset halállal végződött, Majury a családjára jelentett közvetlen fenyegetettség miatt önvédelemből lelőtte a 18 éves férfit. Később a New York Timesnak beszélt arról, hogy ez a tragédia világított rá a milliónyi felhasználóval rendelkező közösségi platformok árnyoldalára. Miközben Ava Majury továbbra is a TikTokon van, ahol több ezer dollárnyi szponzori szerződést köt, és felkeltette Hollywood érdeklődését. Hírneve Instagramon és Snapchaten is szponzori megállapodásokhoz juttatja, szülei pedig azt mondják, hogy az ismertség annyira a lány személyiségének részévé vált, hogy nem akarták ezt elvenni tőle. A júliusi lövöldés után elhagyták otthonukat, és béreltek egy másik házat. 

A TikTok tulajdonosa, a pekingi székhelyű ByteDance Ltd. és számos felhasználója a platformon kötött barátságokat, innovatív tartalmakat és kreatív együttműködéseket tartja a platform legnagyobb előnyeinek, de a veszélyeztetett, kiskorúak körében elért óriási népszerűsége a mentális egészségügyi problémákkal, sérülésekkel és halálesetekkel is összefüggésbe hozható. 

Avának három fiókja is van TikTokon, ahol igyekszik különböző embereket megszólítani, így a hirdetőktől is több pénzt kérhet el. Az apja azt mondja, hogy már gyerekkorában is ilyen volt, az osztálytársainak megtetszett egy matrica, amit ő tervezett, ő pedig elkezdte árulni őket, és végül 700 dollárt keresett vele. Az viszont a szüleit is meglepte, hogy mennyit keres a lányuk influenszerként. Míg Ava szeretne pozitív üzeneteket és jókedvet közvetíteni a követői felé, sokan inkább erőszakot, beteges diétákat vagy veszélyes kihívásokat mutatnak meg a gyerekkorú felhasználóknak. Persze a TikTok minden fórumon jelezte már többször is, hogy mindent megtesznek a fiatalok védelmének érdekében, és valóban nem csak látszatintézkedéseket hoznak, de úgy látszik, a veszélyes tartalmak ellen így is vesztésre állnak. 

Ava számára kiderült, hogy országszerte fotókat vagy éppen a telefonszámát árulják, így jutott hozzá a címéhez a támadója is. Sőt olyan is előfordult, hogy a támadó Ava, vagy testvérei osztálytársaival vette fel a kapcsolatot, és információkért cserébe például házit írt. Ugyanakkor mint kiderült, maga Ava is eldott néhány már korábban közzétett szelfit a későbbi támadójának, és erről a szülei is tudtak. A támadó ekkor azt írta neki, hogy fizetne ennél többet mutató képekért is, a lány pedig minden létező fórumon letiltotta. A férfi ekkor több száz dollárt küldött, hogy oldja fel a tiltást, és azt is megírta, hogy anyagilag tönkrement. Ekkor már a lány édesapja vette fel vele a kapcsolatot, emlékeztette, hogy a lánya kiskorú, és megkérte, hogy hagyja őt békén. A férfi a lány osztálytársainak írogatott, és ekkor már arra is utalt, hogy erőszakos cselekményt tervez. Az osztálytárs is szólt erről a szüleinek, és a a Majury-családnak, akik megpróbálták felfedni a férfi valós személyazonosságát, majd mikor megtudták, hogy több száz kilométerre él, azzal nyugtatták magukat, hogy biztosan csak a billentyűzet mögül ilyen bátor. 

Ava apja elmondta, hogy a férfi berobbantott az ajtót. Ő mepróbálta elüldözni, és először el is menekült a támadó, de aztán visszatért. Az apuka látta, hogy a támadó újratölti a fegyverét, felszólította, hogy dobja el, majd mikor ennek ellenére a támadó ráirányította a töltött fegyvert, a nyugalmazott rendőr lelőtte a támadót. A rendőrségi vallomások szerint nem ez volt az első eset, hogy idegenek próbálták kideríteni a lány címét. A családot a környék lakói is felszólították, hogy költözzenek máshova, mert a lány közösségi médiás szereplései miatt többé nem biztonságos a környék. 

A lövöldözés után nem sokkal, augusztusban a lány üzenetet kapott egy férfitól, aki a telefonszámláit szerette volna állni, róla a család kiderítette, hogy regisztrált szexuális bűnöző, akit egy szintén 14 éves lány bántalmazásáért ítéltek el. A család Floridába költözött, ahol a szülők szerint egyszerűbben meg tudják védeni a lányukat. Ava közben magántanuló lett, a család pedig próbálja támogatni, hogy minél biztonságosabb körülmények között építhesse a karrierjét.

Forrás: NYTimes