Míg a legnagyobb közösségi oldalak folyamatosan felügyelik, hogy az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban milyen ne terjedjenek álhírek az oldalon, illetve korlátozásokat rendelnek el, addig az utóbbi napokban gyakorlatilag semmit nem tud kezdeni a helyzettel a TikTok, ami mostanra tele van álhírekkel, hamis felvételekkel, illetve megjátszott jelenetekkel. 

Az információk szerint az oroszországi kötődésű csoportok gond nélkül használják a platformot a zavarkeltésre, és több ezer jamis videó terjed az oldalon. 

Miután a TikTok bevezette, hogy a népszerű videók feltöltői pénzt szerezhetnek, sokaknak ez elég jó motíváció arra hogy hamis videókat és megrendezett jelenteket töltsenek fel az oldalra. Miközben arról is rendelkezésre állnak információk, hogy az ukrán felhasználók TikTokon mutatják meg az orosz csapatok helyzetét az ukrán harcosoknak. 

A TikTok egyelőre nem tett hivatalos megjegyzést a konfliktusról, sem a platform használatáról vagy esetleges korlátozásokról. Néhányan viszont ezt már kifejezett állásfoglalásnak tartják, ami lehetséges, hogy a napokban mégis lépésre kényszeríti a kínai tulajdonú oldalt. 

Forrás: Social Media Today