Az Egyesült Államokban több mint 150 millió ember szembesül egyre inkább egy új valóság lehetőségével, méghozzá a TikTok nélküli élettel, de egyelőre még csak képzeletben. Hongkongban viszont nem kell elképzelni ezt a valóságot, ugyanis a TikTok 2020-ban már megszüntette szolgáltatásait a városban (egykor városállamban).

A bezárására vegyesek voltak a reakciók: csalódás volt egyes felhasználók és tartalomkészítők részéről, de megkönnyebbülés mások részéről, akik szerint jobb az élet az alkalmazás végtelen görgetése nélkül. Kilépése idején viszont a TikTok viszonylag szerényen jelen volt a városban, nem úgy, mint manapság az Egyesült Államokban.

De a távozására adott változatos reakciók és az a mód, ahogyan a felhasználók más platformokra vagy akár valós offline közösségekre fordultak, bepillantást engednek az amerikaiaknak a potenciális TikTok nélküli jövőjükbe.

Merthogy mindegyik megtörtént, miután a Tiktok kiovnult Hongkongból. Volt aki a már viszonylag nagy követőbázisát volt kénytelen az Instagramra valahogy átvinni. Volt olyan is, aki már elkezdett volna pénzt keresni vele, erre megszűnt. Volt olyan 15 éves is, akinek gyakorlatilag áldást jelentett, hogy megszűnt, mert nem tudott róla leszokni, és még így is kínlódott, holott érezte, hogy ez a függőség egyáltalán nem jó.

A szintén 15 éves Poon és barátja, Ava Chan számára a TikTok eltűnése viszont tényleg új kezdetet hozott. Amikor az alkalmazás 2020-ban megszűnt, a Covid miatt online órákat tartottak, elszigetelve a barátoktól, és otthon unatkoztak. Akkoriban az Instagram Reels és a YouTube Shorts még nem érkezett meg Hongkongba.

„Ki kellett találnunk, hogyan használjuk fel az időnket a TikTokon kívül” – mondta Chan. „Számunkra ez inkább a szenvedélyeink feltárását jelentette.”

Mindkettő esetében ez a neurodiverz közösség támogatását jelentette. Klubot indítottak az iskolában, amely a neurodiverzitásról szóló oktatást és tudatosságot terjeszti, valamint önkéntes tevékenységekben vesz részt a neurodiverzitású emberekkel.

Mindketten azt mondták, hogy célt adott nekik, és ahogy telt az idő, más előnyöket is láttak.

Barátaik, akik korábban együtt filmezéssel és TikTok-nézéssel töltöttek időt, személyes beszélgetésekbe kezdtek. Észrevették, hogy társaik többet kezdenek a szabadban gyakorolni, ami a Covid-korlátozások feloldásával könnyebbé vált. Mentális egészségük javult.

Természetesen, mivel tinédzserek, nem zárják ki teljesen a közösségi médiát, és eszközként használják a klubjuk népszerűsítésére – de ez messze van a korábbi óráktól. És bár időnként azon tűnődnek, hogy mi történik a TikTokon Hongkongon kívül, a varázsa elveszik, ha a környezetükben senki sem használja.

„Sok ember, csak valahogy megfeledkezett róla” – mondta Anderson. „Az emberek különböző platformokra költöznek – vagy csak továbblépnek.”

Forrás: CNN