Ahogy a TikTok körüli amerikai törvényhozási csata tovább eszkalálódik, Shou Zi Chew, a videómegosztó alkalmazás vezérigazgatója a jövő hónapban először fog tanúskodni a Kongresszus előtt.

Chew március 23-án a képviselőház energiaügyi és kereskedelmi bizottsága elé áll – erősítette meg Cathy McMorris Rodgers republikánus képviselő hétfői nyilatkozatában, mivel a kínai tulajdonban lévő alkalmazást egyre jobban figyelik az adatvédelmi aggályok miatt.

A hír azután érkezett, hogy az alkalmazást az elmúlt hónapokban számos államban betiltották a kormányzati eszközökön és az iskolai campusokon, valamint a szövetségi eszközökön, miután decemberben a kongresszus tiltást fogadott el. A jövő hónapban a képviselőház külügyi bizottsága szavazást kíván tartani egy törvénytervezetről, amelynek célja a TikTok használatának teljes blokkolása az Egyesült Államokban.

„A ByteDance tulajdonában lévő TikTok tudatosan lehetővé tette a Kínai Kommunista Párt számára, hogy hozzáférjen az amerikai felhasználói adatokhoz” – mondta McMorris Rodgers, hozzátéve, hogy az amerikaiaknak tudniuk kell, hogy ezek a lépések hogyan befolyásolják magánéletüket és adatbiztonságukat.

A TikTok tagadta ezeket az állításokat, és kijelentette: „A Kínai Kommunista Párt sem közvetlenül, sem közvetve nem rendelkezik a ByteDance vagy a TikTok felett” – mondta a cég szóvivője. Hétfőn pedig megerősítették, hogy Chew tanúskodni fog a kétségek eloszlatása érdekében.