A TikTokon szoktak meglepő tanácsok terjedni, és mikor a basicallyperkfect nevű felhasználó előállt az uborkafejés technikájával, akkor a legtöbben csak legyintettek egyet. A nő azt mondja, hogy sógornőjétől tanulta a módszert, és ezzel el lehet venni az uborka keserű ízét, majd nekikezd a műveletnek. Levágja az uborka tetejét, majd elkezdi az uborkához dörzsölni, mire egy egy nem túl gusztusos, fehér, ragacsos, szerinte sajt szerű valami jelenik meg az uborkán. 

Természetesen mint minden hülyeséget ezt is azonnal többen kipróbálták, a megfejtés pedig az lett, hogy tényleg meg lehet fejni az uborkát, és valóban olyan finom lesz, mint még soha. Ezek után több életmódmagazin is nekikezdett a nem mindennapi műveletnek és arra jutottak, hogy ez valóban működik, és olyan friss és finom lesz az uborka, mint amilyet régen tapasztaltak. 

Mi azért elmondjuk a tudományos magyarázatát is a jelenségnek, ez pedig a kukurbitacin, amit eredetileg a vaduborkák termeltek, és a gyógyászatban most is több helyen használják. Nagyon nagy mennyiségben mérgező, de ehhez tényleg napi több liternyi kukurbitacint kellene meginni, amire már csak azért is kicsi az esély, mert nagyon keserű. Nemesítéssel megoldották, hogy alig érezhető mennyiségű kukurbitacint termeljen a növény, ami egyébként arra szolgál, hogy a kártevőknek ne legyen kedve lerágcsálni a termést, vagyis tulajdonképpen az uborka saját védekezőmechanizmusa. 

Előfordulhat azonban hogy keserű az uborka, leginkább akkor, ha stressz éri a növényt. Ilyenkor két dolgot lehet tenni, az egyik az, ha meghámozzuk, a másik pedig a már előbb említett fejés, amit mindkét végén meg kell tenni, majd le kell mosni, és már fogyasztható is. 

Forrás: Delish