Február 18-tól Ausztráliában nem oszthatóak meg hírek a Facebookon, ami az első napok tanulsága szerint veszélyezteti a megfelelő, ellenőrzött információkhoz való jutást az országban, és kedvez az álhírek terjedésének. 

Ahogyan arról mi is írtunk, a Facebook nem tudott megegyezni az ausztrál kormánnyal, és nem fizet a tartalomelőállítóknak, vagyis a szerkesztőségeknek, inkább korlátozza a hírek elérését az országban. Mint kiderült ez a lépés nem csak a szigorú értelemben vett híroldalakat érintette, hanem jótékonysági szervezeteket, de az ausztrál egészségügyi hivatalt is és a sürgősségi ellátás közleményei is nehezebben jutottak el a felhasználókhoz. 

Utóbbira a Facebook is reagált, és a koronavírussal kapcsolatos információk közlését az érintett hatóságok számára engedélyezték, sőt közleményben is elismerték, hogy hiba történt, és a kormányzati oldalak, közbiztonsággal és oktatással foglalkozó oldalakat nem érinti a korlátozás. 

A BBC arra is kíváncsi volt, hogy jelenleg mi a helyzet a hamis hírekkel, ehhez a CrowdTangle segítségével nézték meg a legnépszerűbb posztokat, és az eredmény elég beszédes lett. A koronavírussal és oltásokkal kapcsolatos híreket néztek a tiltás bevezetése előtt és után. Az adatokból azt látták, hogy a tiltás előtt négy különböző napon az első 20 találat között ellenőrzött hírforrások, hivatalos oldalak, kormányzati és egészségügyi szervek bejelentései szerepeltek, és egy-két félrevezető tartalom. Mióta életbe lépett a tiltás, a külső webhelyekre mutató tartalmak holisztikus vagy alternatív orvoslással foglalkozó oldalakra vezetnek, oltásellenes tartalmakkal. Ezeket nem sorolták ugyanis a hírek közé, ezért szabadon terjednek a közösségi oldalakon. 

A Facebook a közleménye szerint továbbra is harcol a hamis hírek ellen, de jelenleg az a felállás, hogy maga a tényellenőrző oldaluk sem tud információkat és hiteles forrásokat megosztani, hiszen az is hírnek minősül. 

Forrás: BBC