Minden társadalmi kérdést félretéve, a Google Glass egy lenyűgöző technológia. Ez azonban nem lesz elég ahhoz, hogy be legyen biztosítva a jövője. Az erőteljes PR kampány, a Google Glass Explorer program, úgy tűnik, inkább bukdácsol. Olyannyira, hogy a Google összeszedte magát és elkezdett reagálni a terméket gyűlölők vádjaira néhány pro-listával. 

Mind ismerünk pár városi legendát, amelyek némelyike szórakoztató, de akad zavaró és nyugtalanító is közöttük. Ha pedig eleget beszélnek ezekről, egyre inkább tényként kezelik mindet. (Így például: tudtad, hogy az emberek azt gondolták anno, hogy ha túl gyorsan utaznak egy vonaton, az károsítja az emberi szervezetet?) Eddigi relatíve rövid élete során a Google szemüvege köré is jó néhány mítosz épült. Bár hízelgő a figyelem, írják a Google Glass hivatalos Google+ oldalán, itt az idő, hogy rendbe tegyük ezeket és tisztázzuk a dolgokat. A jó listákat amúgy is is mindenki szereti:

1. mítosz: a Glass teljesen elvonja a figyelmedet a való világról

Ellentétben a számítógéped monitorának, a telefonod vagy a tableted képernyőjének nézegetésével, miközben zajlik körülötted az élet, a Glass lehetővé teszi, hogy előre tekints és kapcsolatba lépj a világgal. Az élet nagy pillanatait – koncertek, a gyereked fellépése, egy lenyűgöző kilátás – nem egy képernyőn kellene megélned, amellyel megpróbálod ezeket megörökíteni. A Glass ezért van kikapcsolva alapértelmezetten és csak akkor aktív, ha Te úgy akarod. Úgy tervezték, hogy akkor kapd meg azt, amit szeretnél, ha úgy akarod és bármikor visszatérhess az emberekhez és az élet dolgaihoz, akikkel és amelyekkel törődsz.

mobile devices

2. mítosz: a Glass mindig be van kapcsolva és mindent rögzít

Akár a mobilod, a Glass képernyője is kikapcsolt állapotban van alapértelmezetten. A videófelvétel 10 másodpercig tarthat. Hosszabban is rögzíthetőek képek, de a Glasst nem erre tervezték és még nem is képes arra, hogy állandóan videózhasson neked (az elem nem tart ki tovább 45 percnél, mielőtt újra fel kell tölteni). Ezért legközelebb, ha egy Explorerrel találkozol [egy olyan emberrel, aki már kísérleteik a szemüveggel], és megkérdeznéd tőle, éppen felvesz-e téged, előbb magadnak tedd fel a kérdést: vajon te ugyanezt tennéd-e a telefonoddal? Esélyes, hogy a két válasz ugyanaz lesz.

3. mítosz: Az Explorerek a technológiát imádó geekek

Az Explorerek sokfélék: szülők, tűzoltók, állatkerti gondozók, csaposok, film szakosok, riporterek és orvosok. A közös bennük, hogy potenciált látnak abban, hogy az emberek úgy használják a technológiát, hogy az segítsen nekik a körülöttük lévő világhoz való kapcsolódásban és ne pedig elterelje őket attól. Sőt, sok Explorer állítja, hogy a Glass miatt kevesebb technológiát használnak, mert a szemüveg sokkal hatékonyabb. Tudjuk, mit gondolsz: „Az én figyelmemet nem vonja el a technológia.” Ám legközelebb, ha a metrón utazol, egy padon üldögélsz vagy egy kávézóban, nézz körül! Meg fog lepni, amit látsz!

Screen Shot 2014-03-20 at 11.46.02 AM

4. mítosz: a Glass készen áll a széles körű használatra

A Glass egy prototípus, az Explorerek és a szélesebb közönség pedig fontos szerepet játszik a fejlesztésében. Az elmúlt 11 hónapban 9 szoftver és 3 hadver frissítésünk volt részben olyan embereknek köszönhetően, mint Te.  Végül pedig reméljük, hogy még több visszajelzést kapunk, hogy egy kiforrott fogyasztói termék lehessen belőle. A jövőben talán a jelenlegi prototípus egyenesen viccesnek fog tűnni, pont úgy, mint ahogyan ma megmosolyogtat minket egy mobiltelefon a ’80-as évek közepéről.

5. mítosz: a Glass arcfelismerést végez (és egyéb gyanús dolgokat)

Nem, ez nem igaz. Amint azt korábban említettük, a technológia megvalósíthatóságtól függetlenül, úgy döntöttünk a visszajelzések alapján, hogy nem tesszük lehetővé és nem is terjesztjük ezt a technológiát, ha nem tudunk megfelelő választ adni azokra a kérdésekre, amelyeket ez felszínre hoz. És csak azért, mert létrehoznak egy furcsa alkalmazást, az nem jelenti azt, hogy terjeszteni fogjuk a MyGlass üzletünkben. Manuálisan fogadunk el minden applikációt, ami itt megjelenik és többféle mérést is végzünk (fejlesztői szabályzatoktól és képernyőzáraktól kezdve a különféle figyelmeztetésekig), hogy hozzájáruljunk az emberek biztonságához az eszközön.

6. mítosz: a Glass eltakarja a szeme(i)det

„Nem tudom elképzelni, hogy az egyik szemem előtt egy képernyő van…” – fogalmazott egy szakértő egy cikkben nemrég. Mielőtt elhamarkodott következtetésekre jutott, vajon ténylegesen kipróbálta? A Glass képernyője a jobb szem felett van, nem előtte vagy rajta. Így tervezték, mert ismerjük a szemkontaktus fontosságát és, hogy mennyire számít az, hogy felnézhess és kapcsolatba kerülhess a világgal, ahelyett, hogy lefelé bámulsz a telefonodra.

walking with cell phones

7. mítosz: a Glass a tökéletes felügyelő eszköz

Ha egy cég úgy döntene, hogy egy titkos kémkütyüt készítene, az sokkal jobb lenne, mint a Glass! Legyünk őszinték: ha valaki titokban fel akar venni téged, vannak sokkal, sokkal jobb kamerák a piacon, mint az, amelyet feltűnő módon az arcodon viselsz és amely felvillan minden egyes alkalommal, ha kiadsz neki egy hangutasítást vagy megnyomsz egy gombot.

8. mítosz: a Glass csak a kiváltságosoknak elérhető, akik megengedhetik maguknak

A jelenlegi prototípus 1500 dollárba kerül [~340 ezer Ft] és tudjuk, hogy ez sok ember számára nem megfizethető. Ez azonban nem jelenti azt, hogy akiknek van, ők tehetősek és valamilyen címmel rendelkeznek. Bizonyos esetekben, a munkájukkal fizettek érte. Mások a Kickstarteren vagy az Indigogo oldalán gyűjtöttek rá pénzt. És vannak, akik ajándékba kapták.

9. mítosz: a Glass szemüveget betiltották… MINDENHOL

Mióta a mobiltelefonok megjelentek a színen, sokféle etikett és szükséges előírás született arról, hol tilos rögzíteni valamit (például öltözőben, kaszinóban, stb.). Mivel a Glass funkcióiban a mobilokat tükrözi (mint mondtuk egészen addig, hogy alapértelmezetten ki van kapcsolva a képernyője), esetében is ugyanazok a szabályok érvényesek. Csak tartsátok észben, hogy a Glass dioptriás lencsére is felhelyezhető, így megkérni valakit arra, hogy kapcsolja ki a Glasst, sokkal biztonságosabb, mint ahhoz ragaszkodni, hogy az illető vakon bukdácsoljon az öltözőben.

10. mítosz: a Glass a magánélet végét jelenti

Amikor a kamerák először megjelentek a fogyasztói piacon a késő 19. században, az emberek rögtön kijelentették, hogy ez véget vet a privát szférának. Betiltották az eszközöket a parkokban, a nemzeti emlékműveknél és a strandokon is. Ugyanettől féltek, amikor kijött az első mobiltelefon. Ma pedig több kamera van használatban, mint valaha. 10 év múlva pedig még több lesz, Glass szemüveggel vagy nélküle. A kamerák 150+ éve és a YouTube 8 esztendeje jól jelzik, milyen típusú képeket és videókat rögzítenek az emberek – a kedvenc macskás videóinktól a drámai, nézőpontokat megváltoztató felvételekig, amelyek a környezet veszélyeztetésére, kormányzati elnyomásokra és hétköznapi emberi csodákra mutatnak rá.