A Qualcomm Toq nevű okosórája új funkcióval bővült, a neve „Toq Talk”. A segítségével az óra viselői a hangjukkal tudnak megírni SMS-eket, valamint reagálni is azokra. A háttérben pedig a Nuance „voice-to-text” (hangból szöveg) technológiája működteti a szálakat – írja a Mashable.

A Nuance a beszédfelismerés és a természetes nyelv-feldolgozás területén vezető iparági szereplő. iOS-en neki köszönhetjük Sirit és a legtöbb hasonló rendszert is több üzletágban. Sőt, az eredeti Galaxy Gear okosóra hangtechnikáját is.

Jelenleg az új funkció csak SMS-ezésre vonatkozik. Ezen kívül pedig 9 másodperc hosszan beszélhetsz az eszközhöz, hogy az elhangzottakat szöveggé formálja – ennek azonban elégnek kell lennie egy rövid üzenet megfogalmazásához vagy egy sebes válaszadáshoz.

Érdemes azonban tudni, hogy a Qualcomm nem értékesíti a Toq órát hagyományos fogyasztói csatornákon. Inkább afféle referenciapontként gyártották le, mintsem kész termékként, hogy a többi piaci szereplő láthassa, mi az, ami lehetséges a viselhető technológia terén.

Nem nehéz elképzelni, hogy az ilyen technológia – különösen néhány felhő-alapú szolgáltatással, melyekbe a Nuance szintén befektet – mennyi hangutasításon alapuló felületet lenne képes kezelni a hordható kütyük világában.