A The New York Times értesülései szerint a Facebook a közelmúltban olyan profilokat azonosított, amiket olyan célból hoztak létre, hogy befolyásolni tudják az idén ősszel esedékes amerikai félidős választásokat.

A legnagyobb közösségi oldal kedden jelentette be, hogy összesen 32 gyanús oldalt távolítottak el a Facebookról, illetve az Instagramról: ezek lényegében hamis profilok voltak, amik érzékelhetően egyeztették tartalmaikat, és a novemberi választások előtt olyan ügyekben igyekeztek befolyásolni az amerikai közvéleményt, mint például a határvédelem, vagy a jobboldal egyesítése, összefogása – a befolyásolási kísérletekről a Facebook természetesen tájékoztatta a megfelelő szerveket is.

Ismét az amerikai választásokat akarták befolyásolni – Forrás: PixaBay

A cég beszámolója szerint a törölt profilokat és oldalakat – 8 oldalt, 17 profilt és 7 Instagram-fiókot – 2017 márciusa és 2018 májusa között hozták létre, és nagyjából két hete sikerült beazonosítani őket. Az eltávolított profilok a két platformon 2017 áprilisa és 2018 júniusa között összesen 150 hirdetést futtattak, mintegy 11 000 dollár értékben, amit amerikai és kanadai dollárban fizettek ki.

Nathaniel Gleicher, a Facebook kiberbiztonsági politikáért felelős vezetője szerint a feltárt profilok működése nagyon hasonlít az orosz Internetkutató Ügynökség korábban azonosított tevékenységéhez, azzal a különbséggel, hogy a hamis oldalak mögött álló személyek ezúttal jobban álcázzák magukat, például internetes telefonszolgáltatást használnak, illetve harmadik felet kérnek fel a reklámok megvásárlására.

Forrás: The New York Times