A WhatsApp és más üzenetküldő szolgáltatások egyesültek, hogy szembe menjenek Nagy-Britannia azon tervével, amivel a technológiai vállalatokat arra kényszerítsék, hogy az internetbiztonsági törvényjavaslatban szüntessék meg a magánüzenetek végpontok közötti titkosítását.

A Meta tulajdonában lévő WhatsApp, a Signal és öt másik alkalmazás nyílt levelet írt, amelyben azt mondták, hogy a törvény „mindenféle tisztviselőknek adna hatalmat arra, hogy megzavarja több milliárd ember magánéletét szerte a világon”.

A brit online biztonsági törvénytervezetet eredetileg az egyik legszigorúbb rendszer létrehozására tervezték olyan platformok szabályozására, mint a Facebook, az Instagram, a TikTok és a YouTube.

A javaslatok felhígultak novemberben, amikor a szólásszabadság védelme érdekében eltörölték a „legális, de káros tartalmak” leállítására vonatkozó követelményt, és ehelyett az illegális tartalmakra helyezték a hangsúlyt, különös tekintettel a gyermekek biztonságára.

A brit kormány szerint a törvényjavaslat „semmiképpen sem tiltja a végpontok közötti titkosítást, és nem igényel szolgáltatásokat a titkosítás gyengítésére”, de azt akarja, hogy az Ofcom szabályozó képes legyen arra késztetni a platformokat, hogy akkreditált technológiát használjanak, vagy új technológiát próbáljanak kifejleszteni a gyermekek szexuális zaklatásával kapcsolatos tartalmak azonosítására.

A levél aláírói szerint ez nem kompatibilis a végpontok közötti titkosítással, amely lehetővé teszi, hogy az üzenetet csak a feladó és a címzett tudja elolvasni.

„A törvényjavaslat nem biztosít kifejezett védelmet a titkosításra, és ha az írott módon hajtják végre, felhatalmazhatja az Ofcomot arra, hogy megpróbálja rákényszeríteni a magánüzenetek proaktív vizsgálatát a végpontok közötti titkosított kommunikációs szolgáltatásokra, ezzel semmissé téve a végpontok közötti titkosítás célját. Ez az eredmény, és veszélyezteti az összes felhasználó magánéletét” – mondták.

A brit kormány szóvivője azt mondta: „Támogatjuk az erős titkosítást, de ez nem mehet a közbiztonság rovására.

Forrás: Reuters