Kíváncsi voltál-e már valaha arra, hogy Te vagy-e a legnépszerűbb a baráti körödben? Vagy hogy melyik barátod él tőled a legtávolabb? Ezek olyan kérdések, amikre a Facebook Graph Search nem fog tudni válaszolni, de a Wolfram Alpha csapatának kutatásához tökéletesen megfelelnek. A csapat tavaly kezdett áskálódni a Facebook adatok között, azóta pedig analitikájuk kibővült öt jól elkülöníthető szerepkörrel: ők a belsősök, a külsősök, a szomszédok, az „átjárók”, és a kapcsok.

fbwolframtim

Ezeknek a kis közösségnek a tagjai más-más módokon kapcsolódnak egymáshoz, a belsősök például közös baráti körön osztoznak, míg a külsősök nem, a szomszédoknak nincs túl sok ismerőse a saját köreiken kívül, míg az átjáróknak igen, a kapcsok pedig azok a szereplők, akik a többi szerepeket összekötik egymással, például egy közös szakközépiskola révén. Ezeket az adatokat párosítva a lakóhellyel, korral és egyéb információkkal egy egész sor minta rajzolódhat ki előttünk, ami olyan kapcsolódási pontokra hívhatja fel a figyelmünket, amiket korábban észre sem vettünk. Természetesen az analízisnek itt nincs vége, mivel ez a feltérképezés nem csak a jelenlegi állapotot tudja felmérni, de érdekes lehet az is, hogy az idők során hogyan változott a saját mintánk.

Ha Téged is érdekel, milyen lehet teljesen más szemszögből a saját baráti hálód, kattints ide, regisztrálj, és nézd meg magad!

fb-blog-image-2