Wren Eleanor egy kisgyermek, akinek saját TikTok-oldala nagyrészt olyan videókból áll, amelyeken a pici baba apró dolgokat csinál, és aranyos apró ruhákat visel, nassolni kezd, és édesanyja, Jacquelyn mellett játszik. Az oldal Jacquelyn számára is meglehetősen jövedelmezőnek tűnik, és gyakran mutatják meg, hogy ők ketten mutatják be az olyan gyors divatcégektől, mint a Shein, megajándékozott ruháikat.

Mi a baj ezzel? Például, hogy ha több mint 17 millió ember követ egy kislányt, akkor sajnos biztosan vannak potenciális ragadozók (vagy legalábbis csúszómászók, akik ragadozó megjegyzéseket tesznek és „rajongói” beszámolókat írnak), akik rendszeresen leselkednek és kommentálnak Wren fotói és videói alá.

Az is probléma, hogy a fiók elképesztő népszerűsége a közösségi média, a kiskorúak és a beleegyezés kérdését minden korábbihoz képest a párbeszéd előterébe hozta. Mert függetlenül attól, hogy mit gondolunk arról, hogy a gyerekeknek van saját közösségi médiafiókjuk, a lényeg a következő: a gyerekek nem adhatják beleegyezését, hogy megjelenjenek a közösségi médiában.

Most egy kezdeményezés indult, aminek a lényege, hogy sokan eltávolítják a saját gyermekeik fotóit a közösségi médiából, és részt vesznek a #SaveWren elnevezésű mozgalomban.

„A gyerekek nem tudnak beleegyezést adni” – mondja Sarah Adams, ismertebb nevén @Mom.Uncharted egy nemrég készült videóban. Adams követőtábora több mint 100 ezerre nőtt a családi vloggerek és más olyan szülők bírálata miatt, akik olyan jelentős közösségi média fiókokat vezetnek, amelyeken kiskorú gyermekeik szerepelnek.

„Minden olyan embernek, aki úgy gondolja, hogy „Ó, a gyerekeim szeretnek ilyen videókat készíteni”” – folytatja. „Nos, igen, szeretik az anya és apa figyelmét. Szeretnek veled dolgokat csinálni. Szeretnek táncolni, vicces dalokat hallgatni, és lejátszás közben látni magukat. Ezt szeretik. De nem járulnak hozzá, hogy feltöltsd nyilvános közösségi média platform, amelyet potenciális milliárd ember láthat, nem tudva, kik ezek.”

Ami Wren Eleanor fiókját illeti, az aggódó anyukák a TikTokon azt mondják, úgy érzik, Jacquelyn nemcsak a lányát használja ki, hanem szándékosan tölt fel megkérdőjelezhető tartalmat Wrenről.

Az egyik videón, amelyet azóta töröltek, Wren tamponnal játszott. Egy másik videón Wren látható, amint fürdőruhában fürdik. Sajnos ezek a videók több megjegyzést és „mentést” kapnak, mint a többi videója a Rolling Stone szerint. Jacquelyn rendszeresen értesül a kommentelőktől, amikor ragadozó üzenetek jelennek meg Wren videóin – több tucat videó kiemeli a TikTok nyugtalanító megjegyzéseit –, így jogos azt mondani , hogy bizonyos mértékig tudatában van annak, hogy lánya tartalmát potenciális ragadozók nézték meg.

Wren anyja, Jacquelyn nem válaszolt közvetlenül, és nem kommentálta a lányát körülvevő hatalmas mozgást az interneten. Minden bizonnyal nem ő az első olyan szülő, aki gyermeke imázsát tartalom és bevétel céljából használja fel, és nem is ő lesz az utolsó. A Wren körüli párbeszédben közvetlenül részt vevő szülők egy másik problémára hívják fel a figyelmet a szüleik bevételét finanszírozó kiskorúak jelentős közösségi média jelenlétével.

„A törvény még nem alkalmazkodott a közösségi média jelenlegi furcsa valóságához” – mondja egy videóban a @hotweirdgorl nevű tiktokker. „Tehát ezeket a gyerekeket nem védik a gyermekmunka törvényei.”

Amúgy a gyerekfotók privátra állítása az egyik megoldás, ha valaki mindenáron fel akar tölteni, de persze valószínűleg ezeknek a szülőknek a lájkok fogása a lényeg.

Forrás: Mother