Technológiai óriáscégek médiafelületei, köztük a YouTube és a Facebook is megerősítette abbéli szándékát, hogy ezentúl több figyelmet fordít a szélsőséges tartalmak kiszűrésére, miután a washingtoni Fehér Házban csütörtökön „társadalmi csúcstalálkozót” tartottak a gyűlöletbűncselekmények elleni fellépésről.

Joe Biden amerikai elnök a megbeszélésen – melyen mások mellett szakértők, a szóban forgó típusú bűncselekmények túlélői és a nagy amerikai pártok vezetői is jelen voltak – felszólította az amerikai lakosságot, hogy szálljon szembe a rasszizmussal és szélsőségességgel. Hangoztatta: még az elmúlt évek történései is azt mutatják, hogy napirenden kell tartani a témát.

Több amerikai törvényhozó és szakértő évek óta bírálja az Alphabet által működtetett YouTube-ot, a Meta Facebookját és a Twittert, hogy átengedik felületeiken a gyűlöletbeszédet és az erőszakot szító bejegyzéseket. Tavaly például azt is vizsgálták, hogy a közösségi médiafelületeknek mekkora szerepük volt az amerikai kongresszusnak otthont adó washingtoni Capitolium elleni 2021. január 6-i támadásban.

Biden most maga is beszélt arról, hogy ezeket a felületeket jobban ellenőrzés alatt kell tartani. Mint bejelentette, arra fogja kérni a kongresszust, tegyen lépéseket annak érdekében, hogy az érintett cégek jobban felelősségre vonhatók legyenek a gyűlöletbeszéd terjesztése esetén.

A YouTube a csúcstalálkozóhoz kapcsolódva bejelentette, hogy kiterjeszti az erőszakos, szélsőséges tartalmakra vonatkozó szabályait. Szóvivője, Jack Malon hozzátette, hogy az erőszakos cselekvéseket dicsőítő tartalmak megítélése során nem tesznek kivételt azokkal a felhasználókkal sem, akiknek nincs közük terrorista szervezetekhez.

A szóvivő arról is beszélt, hogy a YouTube olyan médiaismereti kampányon dolgozik, amely a fiatalabb felhasználókat segíti afféle manipulatív tartalmak észlelésében, melyek célja a szándékos félretájékoztatás.

A Microsoft azt közölte, hogy az iskolákhoz eljuttatja mesterséges intelligenciáinak és gépi tanulási algoritmusainak egy hozzáférhetőbb és könnyebben működtethető változatát annak érdekében, hogy megkönnyítsék az erőszakos tartalmak kiszűrését és megelőzését.

A Facebook mellett a WhatsAppot és az Instagramot is működtető Meta bejelentette, hogy összefog a terrorellenes fellépésre és a szélsőségek elleni küzdelemre szakosodott Middlebury intézet kutatóival.

Forrás: MTI