A „National Academy of Televison Arts & Sciences” bejelentése szerint a Google tulajdonában lévő YouTube egy technikai Emmy díjat nyert személyre szabott videó ajánlásaiért. Ezzel elismerik a YouTube ajánlási algoritmusa mögött álló informatika tudományt, amely a felhasználók megtekintéseinek története, a népszerű videók és egyéb jelek alapján javasol klipeket – írja a The Verge.

A díjjal, amelyet januárban adnak át Las Vegasban a „Consumer Electronics Show” rendezvényen, tisztelegnek a YouTube azon erőfeszítései előtt, hogy 1 milliárd havi felhasználójának útmutatást adjon a világ legnagyobb videókönyvtárában. „Ami figyelemreméltó, hogy a legnagyobb probléma, amelyről hallunk a nézőktől, hogy nem találnak semmit, amit megnézhetnének YouTube-on” – mondja Cristos Goodrow, a cég egyik vezető mérnöke. „A mi munkánk a felfedező csapattal, hogy segítsünk ezt a problémát megoldani a közönség számára.”

youtube-ipad-logo1_1020_large_verge_medium_landscape

Az Emmy elnyerése azon nyomás közepette érkezik, amellyel igyekeznek elérni, hogy még inkább televízióként tekintsünk a YouTube-ra. A Google több százmillió dollárt fektetett a profi minőségű csatornák létrehozására egy kampány során, hogy a televíziókéhoz mérhető hirdetési bevételekre tegyen szert. A cég eközben azon csatornák számának növelésébe is energiát fektetett, amelyekre fel lehet iratkozni, abból az ötletből kiindulva, hogy ezt követően órákon keresztül nézik majd azok tartalmait néhány perc helyett.

Igazán komoly erőfeszítések 2008-ban indultak meg arra, hogy releváns videókat ajánljanak a felhasználóknak, három évvel az oldal megszületése és két évvel azután, hogy a Google megvásárolta. Ekkor indult meg a videók ajánlása mind a kezdőoldalon, mind az egyedi oldalak jobb oldali sávjában. 2008 végére az algoritmus „több százezer órányi” plusz videó megtekintésért volt felelős minden nap – mondja Goodrow. Ma, teszi hozzá, milliókért.

Az adatok azonban csak a történet egyik oldalát adják. A tartalomkészítőknek is el kell végezni a maguk munkáját. „Ez nem csak arról szól, milyen jól tudsz ajánlani [videókat]. Csak annyira vagyunk jók, amennyire a videók, amelyeket feltöltenek YouTube-ra.” – összegzi Goodrow.