Idén óriási vihart kavart, hogy a YouTube több LMBTQ-videót korlátozott módba helyezett. A videómegosztó akkor ígéretet tett a felhasználóknak, hogy változtatásokat eszközölnek a rendszerben, hogy az ne legyen hatással az olyan témájú videókra, melyek felvilágosító jellegűek vagy a diszkrimináció áldozatait mutatják be.

A YouTube CEO-ja, Susan Wojcicki most egy, a Pride Month célkitűzéseivel kapcsolatos blogbejegyzésben fejtette ki az átalakításokat és terveket. Wojcicki elmondása szerint az átalakítások előtt több tucat LMBTQ munkatársukkal és tartalomgyártóval konzultáltak arról, hogy pontosan milyen lépések is szükségesek.

A korlátozott módot eredetileg azért találták ki, hogy a felnőtt tartalmat tartalmazó videókat ne lehessen megnézni olyan közintézményekben, mint az iskolálok és könyvtárok – ilyen például a pornográf vagy az erőszakot tartalmazó videók. Wijcicki beismerte, hogy a rendszer hibázott, hiszen sok esetben olyan videókat sem engedett át a szűrőn, melyek ártatlannak mondhatók, például LMBTQ párok csókjai egy esküvőn, vagy egyszerűen olyan tartalmak, amelyek LMBTQ eseményekkel és ügyekkel kapcsolatos.

A rossz szűrés a YouTube szerint nem csak kellemetlen, de káros is volt, hiszen sok fiatalt akadályozott meg abban, hogy a közösségéről kapjon tájékoztatást, márpedig sokak számára YouTube erre az egyetlen csatorna.

A szűrőn már áprilisban javítottak, ezen felül pedig a szabályokat is átírták, kiemelve, hogy azoknak is megtekinthetőek maradnak a videói, akik bármilyen gyűlölet áldozatai, a lényeg csupán annyi, hogy a videó ne tartalmazzon kényes nyelvezetet és képeket. Hogy valaki hogyan kerülje el a kényes nyelvezet használatát, miközben gyűlöletbeszéd vagy diszkrimináció áldozata lett, és erről mesél, viszont továbbra is nyitott kérdés marad.

Wojicki kifejtette, hogy annak érdekében, hogy a felhasználók a Korlátozott módnak is megfelelő videókat készítsenek, új anyagokat töltenek fel a Creator Academybe, hogy ezáltal is biztosítsák az útmutatást. Ezen felül a CEO arra is felkérte a felhasználókat, hogy azokat a videókat, amik szerintük igazságtalanul kerültek korlátozás alá, jelentsék és egyenként fognak velük korlátozni.

Sok LMBTQ-felhasználó azt is jelezte, hogy LMBTQ témájú videóknak a nézettsége is más a platform algoritmusa szerint, ami a bevételeikre is hatással vannak. Wojcicki szerint ennek semmilyen köze nem lehet a Korlátozott móddal kapcsolatos problémáknak.

A Pride month ünnepléséről legutóbb az Instagram kapcsán beszélgettünk:

Így ünnepli a Pride hónapot az Instagram!

Forrás: TechCrunch