Az NOYB (none of your business) digitális jogvédő szervezet 11 európai adatvédelmi hatósághoz nyújtott be panaszt, hogy azonnal állítsák le a Meta (korábban Facebook) adatokkal való visszaéléseit a mesterséges intelligencia fejlesztésére. A Meta a felhasználók beleegyezése nélkül (opt-in) szeretné felhasználni adataikat, azt állítva, hogy jogos üzleti érdeke felülírja az európai felhasználók adatvédelmi jogait.

Az NOYB aggálya, hogy a Meta gyakorlata megszünteti a „felejtéshez való jogot” is, hiszen a felhasználóknak nincs módjuk arra, hogy adataikat a rendszerből töröljék, miután azok bekerültek. Ezzel a lépéssel a Meta meghatározatlan jövőbeli „mesterséges intelligencia technológiához” használna fel nem nyilvános adatokat, ami súlyosan sértheti az európai felhasználók jogait.

Az NOYB panaszokat nyújtott be 11 országban, hogy a hatóságok sürgősségi eljárást indítsanak a változás leállítására 2024. június 26. előtt, mielőtt az életbe lépne. A szervezet aggódik a Meta gyakorlatának precedenst teremtő hatása miatt is, ami más tech cégeket is arra ösztönözhet, hogy hasonlóan visszaéljenek a felhasználók adataival.

A Meta egyelőre nem reagált az NOYB vádjaira. A jogvédő szervezet bízik benne, hogy a hatóságok komolyan veszik a panaszokat és megteszik a szükséges lépéseket a felhasználók jogainak védelmében.

Forrás: NOYB