A legnépszerűbb videomegosztó oldal decemberben a saját bőrén érezte, hogy milyen az, mikor egy tartalomgyártót szisztematikus “támadás” ér, azaz tömegesen, összehangoltan szavazzák le a videóját. Az évek óta népszerű, az évet összegző Rewind napok alatt a platform legnépszerűtlenebb videója lett, sokak szerint azért, mert hamis képet fest a YouTube-ról, és a hirdetők kedvéért, a botrányok elkendőzése érdekében száműzték belőle az olyan népszerű arcokat, mint például PewDiePie vagy Logan Paul.

A videón jelenleg 2,5 millió pozitív szavazat áll szemben 15 millió negatívval, és többek között ez sarkalhatta a YouTube csapatát arra, hogy egy kicsit jobban is a jelenség mélyére ássák magukat, hiszen az úgy nevezett „dislike mob” tevékenység (felhasználók nagyobb csoportja csak azért látogat a videóhoz, hogy akár a tartalom megtekintése nélkül nyomja meg a dislike gombot) kifejezetten káros az alkotókra nézve, a tartalmak kevesebbszer bukkannak fel az ajánlókban, ezáltal pedig hátrányba szorulnak, vagy akár pénzt is veszíthetnek a készítőik.

Tim Leung, a YouTube projektmenedzsere külön Creator Inside videót szentelt a jelenségnek, amiben kiemeli, hogy az alkotók jelenleg is eltüntethetik az értékelések láthatóságát, és az egyik jövőbeni lehetőségnek azt látja, hogy ezt tennék meg alapbeállításnak. Ez persze nem szüntetné meg a dislike-gomb tömeges nyomkodását, de nem látszódna a szám, ami sokak kedvét elvehetné a negatív akciótól. A dolog hátulütője viszont az, hogy ezzel a kedvelések száma sem látszódna, ami nem érdeke a videósoknak.

Egy másik lehetőségként felmerült, hogy leszavazáskor indokolni kellene a döntést: a tartalomkészítők így jóval átfogóbb képet kaphatnának arról, hogy mi nem tetszik a nézőknek, ugyanakkor van rá esély, hogy a kifejtés sokak kedvét elvenné attól, hogy szimplán csak nyomogassák a negatív értékelést.

Leung részéről ugyanakkor az is szóba kerül, hogy a YouTube akár teljes egészében letilthatja az értékelés lehetőségét, a pozitívat és a negatívat egyaránt, de ez a saját bevallása szerint sem lenne túl demokratikus lépés, így a projektmenedzser arra ösztönöz mindenkit, hogy osszák meg az ötleteiket és a véleményüket a YouTube csapatával, hátha az segít a probléma mindenki számára üdvös megoldásában.

Forrás: YouTube