A már meglévő fiókok nem, de az új regisztrációk alapbeállítása az, hogy egy fiók privát, ha a felhasználó még nem töltötte be a 16. évét (néhány országban a 18 éven aluliakra is ugyanez vonatkozik). Ezzel a beállítással, csak azok láthatják a bejegyzéseit, követhetik és lájkolhatják, akiket a felhasználó engedélyezett. Az előzetes tesztek alapján minden ötödik új regisztráló változtatta nyilvánossá a profilját, ha az alapbeállítás privát volt. 

Azoknak, akik korábban regisztráltak, kiküldenek egy olyan értesítést, ami a privát fiók előnyeit magyarázza el. Ezzel egyidőben azt is közölték, hogy továbbra is dolgoznak a 13 éven aluliak Instagramján. A Facebookot sokan támadták a döntés miatt, de a cég kitart, tapasztalataik szerint ennyi idősen a gyerekek már online dolgokkal foglalkoznak, ameddig ezt nem fogadjuk el, addig csak annyit lehet elérni, hogy kijátszák a regisztrációt. Ehelyett azt szeretnék, hogy egy kifejezetten nekik készült, a szülők által ellenőrizhető platformon, biztonságosan használhassák az alkalmazást. 

Az Instagramot korábban már többször támadták amiatt, hogy nem tudta rendesen megvédeni a gyerekeket a számukra káros tartalmaktól, és hogy a gyerekek adatainak védelmében is kudarcot vallottak. Erre válaszul szigorítottak a felhasználási feltételeiken. Amellett, hogy remélhetőleg több gyerek választja majd a privát fiókot, azt is jobban korlátozták, hogy márkák kifejezetten tinikre targetálják a hirdetéseiket. 

Szintén újítás, hogy figyelik a gyanús tevékenységeket mutató fiókokat. Ide olyan fiókok tartoznak, akiket nemrég letiltott vagy jelentett fiatalkorú, esetleg túlságosan aktívan lép kapcsolatba gyerekekkel. Ezeknek a felnőtteknek a hírfolyamban vagy az ajánlatok között nem mutatnak tartalmat kiskorúaktól, és ha felhasználónév alapján keresik őket, úgy sem jelez találatot a rendszer. 

Az újítást első körben Ausztráliában, az Egyesült Államokban, Angliában, Franciaországban és Japánban vezetik be, aztán fokozatosan kiterjesztik a többi országra is. 

Forrás: Instagram