Az ESET biztonsági tanácsadó cég tette közzé azokat az átveréseket, amelyeknek a célközönsége a tinédzserek, és leginkább a közösségi oldalakon terjednek, a legkülönfélébb formákban. Az olyan általános átverések mellett, ahol egy meghökkentő címmel egy újságcikknek álcázott kártékony oldalra irányítják a felhasználót, az is előfordul, hogy közvetlenül, üzenetben veszi fel a kapcsolatot a csaló a fiatalokkal, hogy nyereményjátéknak álcázott hamis weboldalokon csalják ki a személyes adataikat vagy megfertőzzék az eszközeiket kártékony programokkal. 

Szintén kifejezetten fiatalokra specializálódott család, mikor luxustermékeket nevetségesen leárazott árakon hirdetnek. Általában olyan termékek ezek, amelyek népszerűek ennél a korosztálynál, például ismert napszemüvegek, limitált kiadású cipők, de a rendelés után jobb esetben hamis terméket, rosszabb esetben semmit sem kapnak, viszont megszerzik a bankkártya adatait. 

Sok fiatalnak és családjának gondot jelent előteremteni a tanulmányaira a pénzt, ezt is előszeretettel használják ki a csalók. Gyakran kérnek regisztrációs díjat, feldolgozási és adatkezelési díjat vagy kifizetési díjat, ezt azonban a csaló teszi zsebre. Ugyanígy az anyagi nehézségeket használják ki azok a csalók, akik hamis álláshirdetéseket osztanak meg a közösségi oldalakon, sok esetben hiteles állásájanlat-gyűjtő helyeken és csoportokban is. Sok esetben a cél az, hogy kicsalják a személyes adatokat, amelyeket majd további átverésekhez tudnak használni, például személyazonosságukkal hamisítanak okiratokat vagy nyitnak bankszámlát. 

A szerelmet ígérő csalók a társkereső oldalak mellett a közösségi oldalakon is behálózzák áldozataikat. Udvarlás után csal ki pénzt az áldozataikból, vagy először intim fotók küldésére ösztönzik a másik felet, majd azokkal zsarolják. 

A szakemberek tanácsa az, hogy minden esetben végezzünk kutatómunkát, és nézzünk utána az állást vagy ösztöndíjat hirdető cégnek, ha pedig olyan ajánlatot látunk, ami túl szép, hogy igaz legyen, akkor lássuk be, hogy valószínűleg nem igaz. Gyanús csatolmányokat, idegenektől érkező leveleket mindig körültekintéssel nyissunk meg, és a chaten ismerkedésnél is célszerű óvatosnak lenni. 

Forrás: ITCafe