A Google bejelentette, hogy július elsejével végleg bezár a Google Reader, ami azt jelenti, hogy sokaknak új szolgáltatást kell találnia a napi hírbetevőjük rendszerezésére.  A Lifehacker cikkében elmagyarázza, hogyan exportálhatjuk korábbi csatornáinkat egy új hírolvasóba.

1. lépés: Találj egy új RSS olvasót!

A Google Reader is az RSS mechanizmusa segítségével teszi lehetővé, hogy feliratkozz egy-egy weboldalra és megmutatja, mely cikkeket olvastad már. Szerencsére, nem ez az egyetlen RSS olvasó, ami létezik, ezért valószínűleg nem okoz majd sok gondot találni egy újat. Általánosan két kategóriába sorolhatók. Itt vannak a lehetőségeid:

Felhő-alapú hírolvasók

netvibes

Ha több helyen is szoktad olvasni az RSS csatornáidat (például otthon és munkahelyen, vagy több eszközön), neked találták ki a webes RSS olvasókat, amelyek hasonlóak a még működő Google Readerhez.

A NetVibes (a fenti képen) az egyik legnépszerűbb ezek között, amely a Google olvasójához hasonló felületet biztosít. A NewsBlur is egy hasonló és talán még tisztább, áttekinthetőbb oldal. Ezek segítségével létrehozhatsz egy fiókot, majd feliratkozhatsz kedvenc oldalaidra és indulhat is az olvasás.  Még Android és iOS alkalmazásaik is vannak, amelyek beszinkronizálják a hírcsatornáidat.

A Feedly egy igen népszerű, de egészen máshogy működő hírolvasó, mint a Google Reader. A felülete inkább hasonlít egy újságra. Ha ezt szeretnéd használni, le kell töltened egy böngésző bővítményt Chrome vagy Firefox esetében, de a böngészők között és még a Feedly mobil alkalmazásához is tudod majd szinkronizálni a csatornákat.  A Feedly ráadásul azt is bejelentette, hogy egy zökkenőmentes átállási metódust biztosítanak majd, amint végleg elköszön a Google Reader.

Asztali (desktop-alapú) hírolvasók

feeddemon2

Az asztali hírolvasók sokkal több funkcióval bírnak, mint a webesek, viszont van egy nagy hátrányuk: jelenleg mindegyik a Google olvasójával szinkronizál. Ez azt jelenti, hogy ha a fejlesztők nem alakítják át ezeket más szolgáltatásokkal való szinkronizálásra, a hírcsatornáidat csak azon az eszközön olvashatod majd, amelyet a feliratkozáskor használtál. A Google Reader viszont nem áll le júliusig, így még van idő a fejlesztésekre.

A Windowsra tudjuk ajánlani a FeedDemont (a fenti képen), mert sokféleképpen személyre szabható. A Mac használók számára pedig ott van a szép dizájnnal és sok funkcióval rendelkező Reeder. Ha legtöbbször a telefonodon vagy a tableten olvasod az RSS csatornáidat, kipróbálhatod az Android-, vagy iOS alapú olvasókat is.

2. lépés: Importáld a Google Reader csatornáidat!

readertakeout

Amint találtál egy új hírolvasót, annyi a dolgod, hogy importáld a Google Reader csatornáidat. Így nem kell majd mindenre újból feliratkoznod. Szerencsére, ez a folyamat egészen egyszerű:

1. Menj a Google Takeout oldalára és kattints az Archiválás („Create Archive”) gombra. Ezután létrejön egy fájl, amely tartalmazza összes csatornádat, az embereket, akiket követsz, a megcsillagozott elemeket és minden mást (habár az ilyen elemek többsége nem lesz importálható az új oldalakra).

2. Amint ez kész, kattints a Letöltés („Download”) lehetőségre, hogy hozzájuss a feliratkozásaidhoz.

3. Nyisd meg a tömörített fájlt és nézd át a benne lévő mappákat. A Reader nevű mappában látnod kell egy fájlt „subscriptions.xml” néven. Ezt bontsd ki!

4. Nyisd meg az újonnan kiválasztott olvasódat, menj a beállításokhoz és keresd meg az Importálás opciót. Itt válaszd ki a „subscriptions.xml” fájlt, amelyet az imént kibontottál. Ezután minden csatornának meg kell jelennie az új hírolvasódban.

A megcsillagozott elemek nem lesznek importálva és nem lesznek jelölve azok a cikkek sem, amelyeket a Google Readerben már elolvastál, de legalább megőrződnek a korábbi csatornáid. Másik lehetőség, hogy letöltesz olyan asztali klienst, legyen az Windowsra, Macre, Androidra vagy iOS-ra fejlesztett, amely szinkronizál a Readerrel, majd a folyamat végeztével csak állítsd le a Google olvasó szinkronizálását. Így akár ott folytathatod, ahol abbahagytad.

Júliusig még mindig van időd kitalálni, melyik olvasóval tudsz megbarátkozni, ezért a legjobb, ha kipróbálod a különböző szolgáltatásokat és eldöntöd, neked melyik tetszik. Remélhetőleg, addig az asztali klienseket is továbbfejlesztik, hogy többféleképpen tudjanak szinkronizálni a felhő-alapú olvasókkal.

Nektek melyek a kedvenc RSS olvasóitok a Google Reader mellett?