A Google bejelentette arra vonatkozó terveit, hogy még a hónap folyamán bemutatja a „Android Device Manager” telefon felkutatására alkalmas szolgáltatását, de az máris elérhetővé vált néhány eszközre a hétvégén a „Google Play Services” frissítésén keresztül – tájékoztat a The Next Web.

android-character-645x250

Az Android Device Manager, amely egy weboldalból és egy Android applikációból fog állni, lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy lokalizálják a telefonjukat azzal, hogy teljes hangerőn megcsörgetik (még akkor is, ha le van némítva), miközben a helyszín is való időben lekövethető egy térképen, így segítve az esetlegesen elveszített eszköz levadászását.

Néhány Android tulajdonos a Redditen már jelezte, hogy az eszközkezelési beállításoknál látják az új opciót, írja az Android Police. A Google Play Services frissítés már úton van minden Android eszközre, míg a különálló Device Manager applikációt és a webes felületét még nem indították el.

imagessss-730x579

Mindenesetre a screenshot felvételek azt mutatják, hogy a felhasználók megváltoztathatják majd képernyőzáruk jelszavát és le is zárhatják azt távolról, valamint minden adatot törölhetnek is a Device Manager alkalmazásán keresztül.

Ez azért is érdekes, mert a képernyőzár funkciót a Google sem említette a bejelentésről szóló posztjukban, csupán annyit, hogy „gyorsan és biztonságosan törölheted minden adatodat az eszközödön”, amennyiben rossz kezekbe kerülne.

Az adattörlés esetén azonban nem szabad meggondolatlannak lenni, mivel a lépés nem visszafordítható. Ezért az eszköz lezárásának opciója inkább üdvözlendő – bár továbbra sem ismerjük a pontos részleteket arról, ez mivel járna és mennyire lenne biztonságos.

blogpost-730x330

A Device Manager nagyjából úgy fog működni, mint az Apple „Find My iPhone” szolgáltatása és a Microsoft „Find my (Windows) phone” megoldása. Ezt az űrt jelenleg harmadik feles alkalmazások és szolgáltatások töltik ki, amelyeket az eszközök gyártói maguk fejlesztettek.

A Sony például a „myXperia” segítségével teszi lehetővé az ügyfeleinek, hogy távolról indíthassák be a csörgést az eszköz lokalizálásához, illetve lezárhassák azt vagy törölhessék róla, amit kell, amennyiben elveszítik vagy ellopják.

A myXperia béta állapotban van január óta, de a várakozások szerint minden 2012 és 2013 során kiadott Sony eszközre elérhetővé teszik az év végéig.

A Google Play Services új verziója tartalmaz egy „Compass Mode”, azaz „Iránytű mód” funkciót is, amellyel a felhasználók fényképezőszerűen navigálhatnak át egy területen az eszköz és a beépített iránytű használatával.