Miután az Oxford Szótár a szelfit nevezte meg az év szavaként 2013 novemberében, a világ egyszerűen nem tudott betelni ezekkel a képekkel. A celebektől kezdve a tüntetőkön át a félmaratont futókig, a modern önarckép mindenkit megihletett. Most pedig született egy petíció, amely egyszer s mindenkorra véget akar vetni ennek a trendnek – írja a The Daily Dot.

A Londonban élő Felicity Morse posztolt egy petíciót a Change.org oldalán, mellyel azt követeli a szelfit készítőktől, hogy tegyék le a kamerás telefonjaikat végre.

„… akár Pandora szelencéjének kinyitása, ez a jelenség úgy fertőzte meg az egész internetet káros, céltalan hiúságával” – olvasható a petícióban. „Csatlakozz az ellenforradalomhoz és ne készíts több képet magadról!”.

b06dfd5b40f360a623c512189c50e10e

Ahhoz, hogy a petíció győzedelmeskedjen, 100 aláírásra van szüksége. Jelenleg 50 ember támogatja. Találni még 50 embert, akik a szelfik ellen vannak, talán nem túl bonyolult feladat, de még így is apró hányad lenne szemben a világméretű jelenséggel.

A Pew Research Center felmérése szerint a millenniumi generáció több, mint fele osztott már meg szelfit. Eközben a National Geographic arról számolt be, hogy 73 millió szelfit posztoltak Instagramon 2011. január óta, amikor is az első, #selfie hashtaget tartalmazó képet közzétették.

A trend mögött rejlő lendület ellenére, a selfiecity.net szerint az Instagramra posztolt képeknek mindössze 4%-a szelfi. Morse és a 100 leendő támogatója lelkes csapatának talán mégsincs oka annyira aggódni. Habár több milliárd képnek a 4%-a… az elég sok arc.