Laci barátom története igen tanulságos, úgy gondolom tehát, hogy érdemes elolvasnia mindenkinek, aki szakmai motivációra vágyik.

Laciról annyit kell tudni mindenek előtt, hogy igazi megszállott Android fejlesztő. Sokáig angoltanárként és szakfordítóként dolgozott, méghozzá igen sikeresen, de mégis sokkal inkább vonzotta az alkalmazásfejlesztés világa. Hogy máshogy, mint autodidakta módon sajátította el az Android fejlesztéshez szükséges ismereteket, de azt mondja, ha ma kezdené a szakmát, egészen biztosan beruházna az ország legjobb Android fejlesztő képzésére.

Biztosan igaza van, egy képzésnek köszönhetően rengeteg időt megspórolhatott volna a kezdeti bukdácsolások elkerülésével, de mint mondta, akkoriban aligha kaphatott szakmai segítséget Magyarországon.

Laci persze nem bánt meg semmit, hiszem a munka minden egyes percét élvezte és élvezi a mai napig, noha már egyre kevesebb ideje jut a saját projektjeire. A kevéske szabadideje a barátnőjéé és a kutyájáé. De ne rohanjunk így előre az időben!

Laci az elsők között kezdett Android alkalmazásokat készíteni. Azt mondja, először csak angol fórumokon talált olyan közösséget, amely tagjaival kölcsönösen segíthették egymást. Ma már szerencsére magyar Android fejlesztő közösségek is létrejöttek a világhálón, akik szinte egymás kollégáinak érzik magukat.

5034231193_1c40fd2b21_o

Mint elmondta, az első néhány applikációja nevetségesen egyszerűre sikeredett, többségében önmaga szórakoztatására készültek. Az első említésre való projektje egy horoszkópos alkalmazás volt, amely ugyan kilépett a teljes ismeretlenség árnyékából, de a letöltések száma finoman szólva is mérsékelt maradt.

Majd bevillant a nagy ötlet, miért ne ötvözhetné az Android fejlesztésben megszerzett tudást az angol nyelvismeretével, mégiscsak egy tanár lakik a bőre alatt. Ekkor kezdte el fejleszteni az angol nyelvoktató alkalmazását, amely egyidejűleg gazdagította a felhasználó szókészletét és javította a nyelvtani ismereteit.

Az alkalmazás nem várt sikerrel rajtolt. Rövid idő alatt többen töltötték le és kezdték el használni a nyelvoktató alkalmazást, mint a korábbi munkáit összesen. Laci elmondása szerint annyira megörült a hirtelen jött „elismerésnek”, hogy örömtáncot lejtett a zuhogó esőben.

Laci is elismeri, hogy sok munkát és még több figyelmet szentelt az alkalmazásnak, de ami ezután következett, az őt is meglepte. Hamarosan egy telefonhívást kapott egy nemzetközi cég magyar irodájából, akik nemes egyszerűséggel azt kérdezték, van-e kedve náluk dolgozni.

No igen, volt egy formális állásinterjú, ahol inkább Laci személyiségére voltak kíváncsiak, hiszen a szakmai felkészültségét jó előre ellenőrizték a referenciái által. A beszélgetés végén következett a sablonos kérdés: mikor tud kezdeni?

Már-már szürreális, hogy egy nemzetközi cég ne a soklépcsős meghallgatós és példafeladatos módszert alkalmazza, különösen egy ilyen jól fizető állás esetében. De mint a példa is mutatja, helyesen döntöttek, hiszen Laci azóta is a cég alkalmazásában dolgozik fejlesztőként és projektvezetőként.

Laci a munkáját nemes egyszerűséggel App-rakadabrának nevezni, hiszen az applikációja varázsütésre nyitotta meg a kapukat előtte.