Az FTC, vagyis az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság korlátozni akarja a 18 éven aluli felhasználóktól gyűjtött adatok Meta általi felhasználását.

A 2020-as adatvédelmi rendelet módosítási javaslatában a felügyelő szervezet „átfogó tilalmat” kér a Meta ellen, ami megakadályozná, hogy a cég bevételt szerezzen a tinédzserek és gyermekek információiból.

„A vállalat semmilyen körülmények között ne tudja pénzzé tenni ezeket az információkat vagy felhasználni saját kereskedelmi haszonra – akár reklámozásra, saját adatmodelljei és algoritmusai gazdagítására, akár egyéb előnyök biztosítására a cégnek – még azután sem, hogy a kiskorú betöltötte a 18. életévét.” – írták a panaszban. A kiskorúaktól gyűjtött adatok csak a szolgáltatás biztosítására használhatók fel, például egy Instagram-hírfolyam fenntartására, vagy biztonsági célokra, például az esetlegesen csalárd fiókok felderítésére. 

Ez a harmadik alkalom, hogy az FTC fellép a Meta ellen, mert állítólag nem védi a felhasználók magánéletét. A cégnek most 30 napja van válaszolni az FTC vizsgálatának javasolt megállapításaira, amiben ne legyen kétségünk afelől, hogy tagadni fognak mindent.

Forrás: Quartz