Scott Morrison ausztrál miniszterelnök bejelentette, hogy egy új törvénytervezet alapján a közösségi média platformoknak át kellene adni a rágalmazó megjegyzseket közzétevő felhasználók személyes adatait a hatóságoknak. Az egész mögött az az elképzelés áll, hogy ezzel vissza lehetne szorítani az online bántalmazást és a gyűlöletbeszédet, de adatvédelmi szempontból rendkívül aggályos. 

Az egész úgy nézne ki, hogy ha valaki úgy érzi, hogy őt online zaklatják, bántalmazzák vagy rágalmazzák, azt jelezheti, és törölni kell a hozzászólást, vagy ha ez nem történik meg, akkor a bíróság kötelezheti a közösségi oldalt a bejegyzések mögött álló felhasználó adatainak átadására. Morrison szerint egészen egyszerűen nem működhet tovább a vadnyugati tempó ezeken az oldalakon, és kell egy egyszerű és gyors megoldás arra, hogy az ilyen tartalmakat azonnal eltávolítsák. 

Az új jogszabályt bírálók egyetértenek ugyan abban, hogy a jelenlegi módszerek segítenek megvédeni az internetes trollokat, ugyanakkor arra is figyelmeztetnek, hogy az új törvénytervezet visszaélésekre adhat lehetőséget. Egyrészt egy ilyen online személyes adat nyilvántartással könnyedén vissza lehet élni, másrészt arra vonatkozóan sincs pontos definíció, hogy mit ért egészen pontosan a törvény a trollkodás, rágalmazás és bántalmazás alatt, vagyis milyen esetek azok, amelyek során a kormány közbeavatkozhat. Ez pedig felveti azt a kérdést, hogy mi a helyzet a sebezhető közösségek személyes adataival, vagy éppen a azokkal, akik a hatalmat ellenőriznék. 

Forrás: Gizmodo