Ausztrália megtiltja a kínai ByteDance tulajdonában álló TikTok közösségi videómegosztó használatát a kormányzati dolgozók hivatalos eszközein, a biztonsági okokkal indokolt döntést Mark Dreyfus államügyész jelentette be kedden.

Közleményében Dreyfus arról tájékoztatott, hogy a belügyminisztériumnak összeállított hírszerzési jelentés nyomán meghozott döntés „a lehető leghamarabb” érvénybe lép.

Bár a rendelkezés értelmében a törvényhozók továbbra is használhatják a videómegosztót magántelefonjaikon, de többen – köztük Daniel Andrews, Victoria állam miniszterelnöke – máris bejelentették, hogy megszüntetik felhasználói fiókjukat.

A Tiktok vezetése az ausztrál kormány döntését politikailag motiváltnak nevezte.

„Semmi bizonyíték nincs arra, hogy a TikTok bármilyen formában is biztonsági kockázatot jelentene az ausztrálok számára, ezért nem szabad másképp kezelni, minta többi közösségi felületet” – jelentette ki Lee Hunter, a TikTok ausztráliai és új-zélandi igazgatója.

A döntéssel immár az öttagú Five Eyes (Öt szem) nevű hírszerzési szövetség minden országa – Ausztrália mellett Kanada, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Új-Zéland is – eltávolíttatta a megosztót a kormányzati kommunikációs eszközökről.

Hasonló intézkedést vezetett be Franciaország, Belgium és az Európai Bizottság is. A programmal kapcsolatban amiatt merülnek fel aggályok, hogy a kínai hatóságok és titkosszolgálatok adatokat gyűjthetnek a TikTokon, vagy az alkalmazáson keresztül befolyást gyakorolhatnak a felhasználókra.

Ausztrália és Kína között a viszony többször vált feszültté az utóbbi években. Kína egyebek között nehezményezi az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Ausztrália tervét arra vonatkozóan, hogy Ausztráliát a legkorszerűbb, atommeghajtású támadó tengeralattjárókkal lássák el.

Peking emellett többször szót emelt az Ausztrália, India, az Egyesült Államok és Japán alkotta Négyoldalú Biztonsági Párbeszéd (Quad) néven ismert biztonsági együttműködés ellen is.

Forrás: MTI